Obří policejní chyba! Namísto Nizozemců, kteří zbili číšníka, zatkli Izraelce. Skončili v péči lékařů!

Ilustrační foto

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

16. května 2018 21:59

Policie dopadla skupinu mužů z Nizozemí, kteří brutálně zbili číšníka, na pražském letišti poté, co ně na ně upozornili ostatní cestující. Jenže ještě před tímto zatčením skutečných pachatelů policie v pražském hotelu Astoria zadržela jiné cizince – Izraelce. Jeden z nich musel být po zásahu policie ošetřen.

Policejní těžkooděnci se samopaly před třemi týdny zadrželi sedm cizinců, o nichž se domnívali, že mají na svědomí útok na číšníka v pražské restauraci. Až na stanici zjistili, že se spletli a místo nizozemských útočníků zadrželi izraelské turisty. Sedm cizinců pak bylo odvedeno v poutech na policejní služebnu. Až tam policisté zjistili, že nechytili pachatele, ale izraelské turisty, kteří s útokem nemají nic společného, uvedl server Aktuálně.cz.

Skutečné násilníky – muže z Nizozemí - nakonec zatkli běžní uniformovaní policisté na ruzyňském letišti. Policie se za chybný zásah Izraelcům omluvila. Kriminalisté podle serveru dostali nesprávný tip, že jsou pachatelé ubytovaní právě v Astorii. „V podvečer do našich pokojů vtrhli těžkooděnci s vytaženými samopaly, maskami, helmami a v plné zbroji. Začali nás bít a drželi nám automatické zbraně u hlav," popsal serveru Eli Gershzon, jeden ze zadržených Izraelců.

Muž také uvedl, že jemu i jeho přátelům policisté roztrhali oblečení. Izraelci si pak museli ve spodním prádle lehnout na zem. „Šlápli nám na krky, abychom se nemohli hýbat, a spoutali nás," dodává Gershzon. Policisté prý muže ani nelegitimovali a nezjišťovali, jestli odpovídají popisu útočníků z restaurace.

Izraelec také dodal, že jeden z jeho kamarádů byl zraněn a že jej musela záchranka odvézt do nemocnice. Podle lékařské zprávy měl pohmožděniny a zranění na zádech a kolenou. Když speciální policejní jednotka turisty zatkla, nařídila jim, aby se jeden druhého chytili za ramena a pochodovali tak po pražských ulicích až na policejní služebnu v Benediktské ulici, píše server.

Gershzon popisuje, jak museli pochodovat jako skupina hledaných teroristů v obklíčení těžkooděnců. „Lidé na ulicích nás fotografovali a natáčeli na telefony. Bylo to ponižující a trapné," uvedl turista. Teprve až na stanici muži zjistili, že policie pátrá po útočnících, kteří v centru města zbili číšníka - a že jejich skupina odpovídala popisu.

Policie uvedla, že dostala celou řadu tipů ohledně pohybu možných pachatelů. „Jeden z nich byl však mylný, což ale policisté v samotném prvopočátku nemohli tušit. Zadrželi v hotelu skupinu cizinců, kteří odpovídali popisu, ale jak se následně ukázalo, hledaní pachatelé to nebyli," řekl redakci mluvčí pražské policie Jan Daněk. Doplnil, že policie se už Izraelcům omluvila.

Těžkooděnci byli nasazeni proto, že útočníci byli nebezpeční a uměli bojové sporty. Podle Izraelců ale šlo o zbytečný zásah, který jim pouze způsobil ponížení a zranění. „V hotelu na recepci měli fotokopie našich pasů. Mohli si je prohlédnout a viděli by, že s napadením v centru nemáme nic společného. Ten zásah neměl smysl, špatně to odhadli," myslí si Gershzon.

To ale policejní mluvčí Daněk odmítl s tím, že na recepci nebylo možné jejich totožnost ověřit. Izraelci si podle něj nakonec s policisty podali ruce a dokonce se s nimi fotili. Navíc dostali informaci, že mohou podat stížnost. A to muži zřejmě také udělají – už hledají advokáta, který je bude v Česku zastupovat. Připouští sice, že se s policisty po propuštění vyfotili, zatčení ale hodnotí jako brutální a dodávají, že na něj nemohou zapomenout. „Z nevinného výletu se stal traumatický zážitek, který nám zanechal hluboké šrámy na duši," dodává Gershzon.

Po policii teď cizinci žádají oficiální prohlášení, že jejich osobní údaje nebyly po události zaznamenány v žádném registru trestů. Chtějí také, aby policie vydala oficiální vysvětlení, podrobnou zprávu o zásahu a písemnou omluvu za zranění, která jim byla způsobena, řekli cizinci pro Aktuálně.cz.

Témata: napadení číšníka skupinou Nizozemců Policie ČR