Fotka Moniky z Egypta zpochybňuje závěr české pitvy! Svědčí o Kramného nevině?

Petr Kramný u soudu (15. 9. 2015)

Autor: Dita Svobodová, stars24.cz

12. dubna 2018 16:32

Spolek Šalamoun dlouhodobě usiluje o osvobození Petra Kramného, který byl odsouzen za vraždu manželky Moniky a dcery Klárky v egyptské Hurghadě. Skupina teď poukazuje na další nesrovnalost ve vyšetřování, která údajně svědčí o Kramného nevině.

Na patě Moniky Kramné se podle českých patologů měla nacházet stopa po zásahu proudem. Fotografie z egyptské pitevny přitom nic takového neodhalily. Jenže při pitvě, která byla provedena 24 hodin po nálezu těl přímo v Hurghadě a kterou prováděl lékař soudního Ústavu soudního lékařství pro oblast Rudého moře Walid Nagi (44) uvedl, že na těle byla jen modřina jen na levém stehně. Žádné jiné stopy násilí neodhalil.

„Bez jakýchkoliv jiných čerstvých úrazových změn na těle," cituje spolek Šalamoun z Nagiho protokolu. Modřinu na stehně Nagi i vyfotil. Na tělech prý nebyly nalezeny žádné úkazy, který by prokázaly násilí jako příčinu smrti.

Druhou pitvu pak provedli soudní znalci Margita Smatanová a Marek Dokoupil - a jejich práci si natáčela policie. Video i fotky se staly součástí oficiálního spisu Petra Kramného. „Teprve po 175 dnech vzniká pitevní protokol Moniky Kramné, kde se v části popisu nálezu na končetinách Moniky Kramné mimo jiné uvádí 'Jednoznačné proudové známky nenalezeny'," uvádí Šalamoun. Po 441 dnech od smrti Kláry a Moniky soudní znalci svůj posudek doplnili a dopsali větu: „Nelze vyloučit, že tmavé zbarvení na levé patě Moniky Kramné mohlo být místem výstupu elektrického proudu".

Ve spisu se objevila fotografie nohou Moniky Kramné. Na patě má černou šmouhu. Spolek ale poukazuje na fotografii pořízenou ještě z egyptské pitevně, kde žádná šmouha vidět není. „Pokud by se jednalo o místo vstupu elektrického proudu, tak tam ta stopa být musí,“ tvrdí spolek. Šalamoun se proto odvolává na další soudní znalce, podle kterých Smatanová a Dokoupil postupovali zcela nepřípustně, když z paty neodebrali histologický vzorek.

„Pokud by z paty byl odebrán histologický materiál, mohli téměř okamžitě s jistotou stanovit, zda se jedná o místo výstupu elektrického proudu, či třeba následek transportu těla," cituje Šalamoun nejmenovaného předního soudního lékaře. „Označit patu jako místo výstupu elektrického proudu po 441 dnech na základě fotografie, je zcela neprofesionální," dodává znalec.

Na videu spolek také zdůrazňuje, že ze záběrů policistů je jasné, že se znalci vůbec patami zabývali - nevěnovali jim pozornost a ani je nijak nezdokumentovali. „Oficiální policejní videozáznam repitvy, který je součástí spisového materiálu trestní věci Petra Krameného, nese jasné známky sestříhání,“ upozorňuje spolek.

Kramného advokátka Jana Rejžková požadovala předložení celého záznamu pitvy, to ale soudkyně Renata Gilová zamítla jako nadbytečné. „Nejsme si jistí, že se jedná o fotografii paty Moniky Kramné, protože z videozáznamu je zřejmé, že ji nikdo nepořizoval,“ zdůrazňuje spolek. Poukazuje také na to, že kvůli údajnému proudové stopy na těle Moniky Kramné nedošlo k výslechu egyptského patologa.

Kramný byl odsouzen za to, že v Egyptě zavraždil elektrickým proudem manželku a dceru. Má si odsedět 28 let, rozsudek už je pravomocný, Vrchní soud v Olomouci ho potvrdil. Kramný vinu od počátku popírá. Ústavní soud nedávno v usnesení uvedl, že nepřímé důkazy umožnily dospět v kauze Petra Kramného k přesvědčivému závěru o jeho vině.  Podle znaleckého posudku, který si nechala vypracovat obhajoba, byla nejpravděpodobnější příčinou smrti otrava. 

Témata: Petr Kramný (otec zavražděných Češek v Egyptě) Moniky a Klárky v Egyptě Petr Kramný Smrt