Záhada u pražské školy? Díra na "Čerňáku" není protiatomový kryt!

propadený strop protiatomového krytu v Praze (2.4.2018) 4

Autor: stars24.cz

3. dubna 2018 20:42

Na pozemku školy na Černém Mostě v Praze 14 se nepropadl strop protiatomového krytu. K jakému účelu podzemní stavba sloužila, není jasné. Není ani zakreslena na žádné mapě, sdělili mluvčí Prahy 14 Veronika Berná a mluvčí hasičů Martin Kavka. Podzemní prostory dnes prozkoumali báňští záchranáři. Pozemek je nyní uzavřen a nikdo na něj nesmí. Strop se propadl do třímetrové hloubky v pondělí 2. dubna na oploceném pozemku v ulici Bratří Venclíků.

"O prostory protiatomového krytu se nejedná. Patrny jsou na místě zbytky podzemní stavby. Statika přilehlé školy nebyla narušena," řekla Berná.

Místo už prozkoumali hasiči, podle nichž rovněž nejde o kryt. "Odbor ochrany obyvatelstva a krizového řízení uvedl, že nikdy neměl v evidenci krytů výše uvedený prostor, který nemá parametry stále tlakově odolného krytu," uvedl Kavka.

K čemu podzemní prostor sloužil, není jasné. Nejen v místě stavby ale ani v jejím okolí nejsou žádné inženýrské sítě a zakresleny nejsou ani v žádném z dokumentů, které má radnice k dispozici. V mapách není uvedena ani sama stavba. Podle radnice by mohlo jít o součást staveniště z dob, kdy bylo sídliště budováno.

Místo dnes prozkoumali báňští záchranáři i zástupci magistrátu a městské části. Starosta Radek Vodra (TOP 09) na svém facebookovém profilu uvedl, že byly nalezeny dvě místnosti. "Nejspíš jímky, jedna s vpustí. Strop z 15 panelů. Všechno zabezpečeno, změřeno, nafoceno," napsal Vondra.

Propad na oploceném školním pozemku v ulici Bratří Venclíků ohlásil v pondělí ráno muž, který v okolí venčil psa. Strop na ploše 4x5 metrů se propadl do hloubky asi tří metrů. Nikdo nebyl zraněn.

Témata: propadený strop protiatomového krytu v Praze (2.4.2018) Praha