V Mochově u dálnice D11 hoří bývalé mrazírny, hasiči vyhlásili nejvyšší stupeň poplachu + VIDEO

Požár mochovské mrazírny 21

Autor: ČTK, stars24.cz

23. února 2018 12:07

Mochov, Praha - Pětadvacet jednotek hasičů zasahuje u požáru bývalých mrazíren Mochov. Hasiči vyhlásili zvláštní - nejvyšší - stupeň požárního poplachu, mají problém s dopravou vody. Bývalé slavné mrazírny skončily v roce 2009.

Pražští hasiči posílají na místo speciální zařízení COBRA, které umožňuje řezat materiály pomocí vodního proudu.

Požár zachvátil jednu z plechových hal, zásah zřejmě potrvá delší dobu. Hoří totiž zateplení, k němuž se hasiči komplikovaně dostávají. „Jakmile vyhoří izolace, prohřeje se plech a padá to, takže my budeme mít problém dostat se tam a dohašovat skrytá ohniska,“ vysvětlil mluvčí středočeských hasičů Petr Svoboda.

Na místě podle něj zasahuje kolem 25 jednotek a další stále přijíždějí. Dorazit by měla chemická laboratoř z Kamenice, která bude měřit unikající zplodiny.  „Požár se nám stále nedaří dostat pod kontrolu, musíme sem kyvadlově dovážet vodu,“ uvedl Svoboda před 12:00.

Vzhledem k rozsahu požáru byl vyhlášen zvláštní stupeň poplachu. Hasiči rozeznávají čtyři poplachové stupně. Čtvrtý - zvláštní - je nejzávažnější, bývá vyhlašován v případech, kdy oheň ohrožuje více než tisíc osob, celé obce nebo plochy území nad jeden kilometr čtvereční. Loni byl zvláštní stupeň poplachu vyhlášen u požáru motorestu Čtyři kameny poblíž dálnice D10 nedaleko Hlavence u Prahy.

Nejde zdaleka o první požár v areálu bývalých mrazíren. V roce 2012 tam hasiči likvidovali požár jedné z hal, příčinou byla nedbalost. Při rozebírání konstrukce prázdného objektu byly porušeny požární předpisy. Rozsáhlý požár likvidovali hasiči v areálu mochovských mrazíren také o dva roky dříve, kdy se vznítila bývalá výrobní hala.

Témata: požár mochovské mrazírny (23.2.2018) Požáry