Kajínek o žháři v Bohumíně: Doživotí! Co ho čeká ve vězení?

Jiří Kajínek při rozhovoru pro stars24.cz 4

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

13. srpna 2020 19:00 | Aktualizováno: 14. srpna 2020 15:10

Muž obviněný v případu sobotního tragického požáru paneláku v Bohumíně, při němž zemřelo 11 lidí, je ve vazbě a hrozí mu doživotí. K němu byl v minulosti odsouzen třeba Jiří Kajínek. Co si o žháři myslí?

"To není žádný blázen, to je člověk, který se chce pomstít za skutečnou nebo domnělou křivdu. Pokud na něj psychiatři nevystaví posudek, že byl nepříčetný, čemuž nevěřím, vždyť si s sebou benzín přinesl, byl to úmyslný, naplánovaný trestný čin, tak tenhle člověk dostane doživotí. Tady se není o čem bavit," uvedl Jiří Kajínek pro web extra.cz.

On sám dostal nejvyšší trest, jaký české právo zná. Přesto se nakonec dostal na svobodu, protože ho omilostnil současný prezident Miloš Zeman. Ve vězení však strávil spoustu let, a tak ví, jak to tam chodí.

"Udělají z něj takzvanou Možnou oběť napadení, MON, a bachaři ho budou chránit. Ve vězeních existují přímo i oddělení pro takzvané mončičáky. Ti to pak ale zneužívají," tvrdí rodák z Prachovic. 

Doživotně odsouzení lidé jsou podle Kajínka na 23 hodin zamčení v cele, pouze hodinu mají na vycházku za zvýšené ostrahy. "Po nějaké době se ale mohou dostat do věznice s ostrahou, kde už mají jiný režim. Mohou mít otevřenou celu, jsou s ostatními lidmi na chodbě a na kulturce," dodal.

Témata: Jiří Kajínek požár paneláku v Bohumíně (8.8.2020)