Co bude se zadrženou Terezou? Expert naznačil

Tereza H. zadržená v Pákistánu

Autor: stars24.cz

12. ledna 2018 11:54

Za hloupost (naivitu) se platí. Situaci, do které se v Pákistánu dostala jednadvacetiletá Češka, byste nikomu nepřáli.

Terezu H. na letišti v Pákistánu celníci zadrželi s devíti kilogramy heroinu. Aktuálně jí v zemi, která je známá tím, že zdejší pašeráci drog jsou často bez ohledu na pohlaví trestáni smrtí, hrozí hodně tvrdý trest.

Toho si je vědom i bezpečností poradce Andor Šándor. „Pákistánské vězení není procházka růžovou zahradou. Pašování drog se zde trestá smrtí, faktem je, že tento trest neuplatňují na cizince. Myslím, že jí hrozně přitížil ten objem té dávky. Jedna věc by byla dávka pro osobní potřebu, něco jiného je ale devět kilo,“ uvedl pro Expres Šándor.

Expert ani neuklidnil rodinu mladé blondýnky. Podle jeho slov by ji neměla v nejbližší době očekávat. V Pákistánu si pravděpodobně delší dobu pobude. „Myslím si, že Pákistánci ji vydají, pokud ji tedy vydají, až po rozsudku.“ Dodává Šándor.

Nejen pro něj je čin mladé Češky nepochopitelný.

Terezu celníci zadrželi na mezinárodním letišti Allama Iqbal. Důvodem byl fakt, že u sebe měla devět kilogramů heroinu, který se údajně snažila propašovat do Spojených arabských emirátů.

Právě fakt, že drogu měla pašovat mimo zemi, může na druhou stranu Tereze pomoci. „Možná jí to paradoxně může trochu  pomoci, protože to nebylo určeno pro pákistánský trh. Kdyby pašovala pro Pákistánce, tak by to pravděpodobně bylo horší. Byla by to přitěžující okolnost,“ dodává Šándor.

K pašování drogy se prý Češka u soudu přiznala. Teď bude muset projít  veškerými procesy běžného vyšetřování. Bude se tak rozhodovat o vazbě a následně o kauci. Verdikt pakistánského soudu se ale nedá předvídat.

Podle serveru Customs Today Češka prohlásila, že věděla, že je v jejím zavazadle něco ukrytého, ale netušila, že je to heroin. Úřady zahájily vyšetřování případu a v pátek bude dotyčná předvedena před soud, napsal server Customs Today.

Jedenadvacetiletou Češku zadrželi celníci ve středu poté, co prošla dvěma kontrolami na mezinárodním letišti v pákistánském velkoměstě Láhaur. Česká občanka mířila do Abú Zabí ve Spojených arabských emirátech. Pákistánský celní úřad oznámil, že na základě informací od zadržené zahájily bezpečnostní složky razie v různých částech Láhauru.

České ministerstvo zahraničí v souvislosti s cestami po Pákistánu obecně před pašováním drog varuje v dlouhodobém cestovním doporučení na svých webových stránkách. "Za pašování a přechovávání narkotik může být podle zákona vyměřen trest smrti, ten se však zpravidla neuplatňuje vůči cizincům," uvádí úřad. Cizinci jsou podle MZV zpravidla trestáni několikaletým vězením ve velmi tvrdých podmínkách.

Témata: Tereza H. zadržená v Pákistánu Pákistán Drogy