David Šindler dostane za vraždu čerpadlářky 19 let NATVRDO!

Loupež na benzince v Nelahosevsi (3.12.2018) 6

Autor: Jan Novák, stars24.cz, ČTK

26. října 2019 3:24

Za loupežnou vraždu čerpadlářky v Nelahozevsi na Mělnicku má jít David Šindler do vězení na 19 let. Dnes o tom rozhodl Krajský soud v Praze. Ivana Hollitzera, který byl obžalován z loupeže, potrestal soud čtyřmi roky vězení. Rozsudek není pravomocný. Státní zástupce si ponechal lhůtu pro případné odvolání, stejně učinil i Šindler. Hollitzer se práva na odvolání vzdal.

Tragédie, která vyvolala velkou pozornost veřejnosti, se stala loni v noci na 3. prosince. Muži čelí obžalobě z toho, že po půl třetí ráno vtrhli na čerpací stanici, kterou chtěli vyloupit. Hollitzer u sebe měl elektrický paralyzér a pásky na spoutání rukou, Šindler se vyzbrojil pistolí.

Poté, co maskovaní muži přistoupili k prodejnímu pultu, Šindler podle žalobce "nad rámec předchozího ujednání se spoluobžalovaným Hollizerem ohledně pouhého použití pohrůžky zbraní" vystřelil na dveře, za kterými se žena schovávala. "Vystřelil cíleně (...) do křídla dřevěných dveří za pultem obsluhy benzinové stanice s tím, že viděl snahu poškozené se za těmito dveřmi bezprostředně předtím ukrýt," uvádí obžaloba.

Muži pak podle rozsudku odcizili pokladnu z 10.000 korunami a tři kartony cigaret. Šindler vinu od počátku odmítal, tvrdil, že na místě vůbec nebyl. Hollitzer se k loupeži přiznal, za střelce označil Šindlera.

"Vzhledem k okolnostem té střelby musel být Šindler jednoznačně srozuměn s tím, že střelba povede ke smrtelným následkům u paní poškozené," uvedl dnes předseda trestního senátu Robert Pacovský. Hollitzer šel naopak na čerpací stanici pouze loupit a nepočítal s tím, že Šindler ženu zastřelí. Podle soudce o tom svědčí například to, že měl u sebe poutací pásky.

Podle Šindlerova obhájce jiný důkaz než Hollitzerova výpověď neexistuje, jeho klient by proto měl být obžaloby zproštěn. Pacovský ale uvedl, že Hollitzerova výpověď je věrohodná. "Pravdivost doznání pana Hollitzera je také podporována dalšími důkazy," řekl Pacovský. Tvrzení Šindlera, že na místě nebyl, je naopak podle soudce spolehlivě vyvráceno.

Bez Hollitzerovy výpovědi by byla důkazní situace proti Šindlerovi slabší, uznal dnes soudce, šlo podle něj o polehčující okolnost, ke které přihlédl i ukládání trestu. Muži ale přitížilo to, že po střelbě pokračoval v loupení a nezajímal se o to, v jakém stavu žena je.

U Šindlera Pacovský neshledal žádné polehčující okolnosti. Přitížila mu jeho trestní minulost, ale zejména to, že vraždu spáchal velmi chladnokrevně. "Z kamerového záznamu je zcela zřetelné, že obžalovaný Šindler fakticky neměl žádné důvody po obsluze střílet," vysvětlil Pacovský s tím, že žena se snažila skrýt a nijak se nebránila. "Za této situace jí pan obžalovaný nedal vůbec žádnou šanci," řekl soudce. Dodal, že se Šindler dokonce šel do zázemí podívat, takže se musel být vědom, že ženu zasáhl. Nijak na to však nereagoval. Muži kromě vězení uložil i desetiletý zákaz držení zbraně.

Šindlerovi hrozilo 15 až 20 let vězení, případně i výjimečný trest. Ten pro něj navrhoval i státní zástupce Martin Suska, podle soudce ale pro jeho uložení nebyly splněny podmínky. Pro Hollitzera, kterému hrozilo maximálně deset let, chtěl okolo pěti let vězení.

Po jednání Suska novinářům řekl, že je s rozsudkem spokojen, protože se ale mírně odchyluje od jeho návrhu, zváží, jestli nepodá odvolání. Hollitzerův právník navrhoval, aby byl muž potrestán dvouletým trestem, upozornil, že bez výpovědi jeho klienta by trestná činnost nebyla odhalena.

Příbuzní ženy po Šindlerovi žádali 2,1 milionu korun. Soud jim přiznal 1,5 milionu, se zbytkem je odkázal na civilní řízení. Další peníze má Šindler zaplatit zdravotní pojišťovně a firmě, která vlastní čerpací stanici. Část z peněz pro stanici musí uhradit i Hollitzer.

Témata: David Šindler (vrah z benzinky v Nelahozevsi na Mělnicku) Ivan Hollitzer (přepadení benzinky v Nelahozevsi na Mělnicku) krimi Vražda Loupež na benzince v Nelahozevsi (3.12.2018)