Textilka v Krnově hoří: V plamenech jsou historické unikáty národní kulturní památky

V Krnově na Bruntálsku hoří budova bývalé textilky Karnola.

Autor: stars24.cz, ČTK

20. prosince 2017 20:50

V Krnově na Bruntálsku hoří budova bývalé textilky Karnola. Jde o národní kulturní památku. V boji s ohněm zasahuje 19 jednotek profesionálních i dobrovolných hasičů z celého kraje, s likvidací ohně tak pomáhá zhruba 90 hasičů. ČTK to řekl mluvčí hasičů Petr Kůdela. Zraněn byl jeden ze zasahujících hasičů.

Podle mluvčího hoří ve dvou křídlech objektu, který se nachází na ulici Říční okruh. Mluvčí města Dita Círová řekla, že v části, jež hoří nejvíc, byly v prvním patře staré tkalcovské stroje.

Požár, který vypukl před 16:00, se hasičům stále nepodařilo dostat pod kontrolu. Škoda podle odhadů dosáhne několika milionů korun, především z historického hlediska půjde nepochybně o velké škody. ČTK to před 19:30 řekl mluvčí hasičů Jakub Kozák.

V asi 20:00 mluvčí upřesnil, že škoda podle odhadů dosáhne několika milionů korun, především z historického hlediska půjde nepochybně o mimořádné škody. Dodal, že na místě byl vyhlášen třetí stupeň požárního poplachu ze čtyř.

Jeden dobrovolný hasič byl lehce zraněn, utrpěl drobné popáleniny a byl ošetřen záchrannou službou," uvedl Kozák. "Příčinu ani výši škody zatím neznáme, nicméně vzhledem k historické hodnotě bude vysoká," dodal. Podle něj náročný zásah potrvá do čtvrtečních ranních hodin. V místě prohořívají rákosové stropy, takže zákrok je pro hasiče, kteří využívají i výškovou techniku, velmi náročný i z hlediska bezpečnosti. Objekt je navíc silně zakouřen a v četných intervalech je tak nutné střídat i dýchací techniku.

"Byl tam velký archiv vzorníku látek od roku asi 1870, tam šlehaly plameny nejvíce," uvedla Círová. Podle ní má v části areálu objekty také Zemský archiv v Opavě. "Vlastníme polovinu celého areálu, druhou polovinu vlastní Zemský archiv v Opavě, který to teď celé zrekonstruoval během 13 let a poslední rekonstrukci za 40 milionů korun uzavřel v listopadu," uvedla Círová. Požár zachvátil část objektu, která patří městu.

Policejní mluvčí Pavla Jiroušková řekla, že policie na místě odklání dopravu, dopravní omezení bude platit po celou dobu zásahu hasičů. "Policisté rovněž zajišťují bezpečnost v okolí místa požáru," uvedla.

Budova bývalé přádelny s dílnou vzorkovny z roku 1900 byla vyhlášena národní kulturní památkou v únoru 2010. V budově je historicky cenná vzorkovna, v níž se v továrně na vlněné zboží Alois Larisch a synové navrhovaly sezonní vzory tkanin. V takzvané dezinatuře se dochovalo původní vybavení - například soukací stroj, ruční tkalcovské stavy nebo sbírka vzorníků látek; nejstarší pochází ze sedmdesátých let 19. století. Do dneška se vše dochovalo ve stavu posledního pracovního dne.

Karnola se dostala do hospodářských problémů zejména kvůli finanční krizi v roce 1998 v Rusku - jednom z jejích významných exportních teritorií. Textilce navíc dvakrát zasadily citelnou ránu ničivé povodně. Věřitelé tehdy přihlásili pohledávky asi 180 milionů.

Už v roce 2006 Krnov uvažoval o přeměně areálu na muzeum, o rok později koupil budovy od správkyně konkurzní podstaty. Začátkem letošního roku Krnov uspěl s projektem, který plánuje z 15 let chátrající budovy udělat muzeum i areál pro veřejné akce. Práce měly začít v příštích letech, otevřeno mělo být v roce 2020.

Témata: Karnola Požáry