Střelba v Lounech! Policie zasahuje u jedné z tamních firem!

Ilustrační foto

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

1. července 2019 16:00

Policie dnes od rána zasahovala u konfliktu před areálem lounského výrobce vagonů Heavy Machinery services. Padl i výstražný výstřel. Podle některých médií chtěla v areálu firmy Heavy Machinery services, dříve Legios, pokračovat insolvenční správkyně v inventarizaci majetku.

V tom jí zabránila skupina lidí s tyčemi a dalšími předměty. Zaměstnanci areálu se dovnitř nedostali. Policisté ukončili zásah po poledni, protiprávní jednání nezjistili, řekla ČTK mluvčí lounské policie Irena Pilařová. Bezpečnost v okolí areálu budou dál hlídat.

"Řešili jsme situaci v lounské firmě. Jedná se o složitý právní problém a my jsme zjišťovali, zda dochází k protiprávnímu jednání," uvedla Pilařová. Na začátku konfliktu se podle mluvčí situace vyhrotila a policisté použili jako varovný prostředek výstřel.

Insolvenční správkyni se zatím ČTK nepodařilo kontaktovat. Při zásahu nebyl nikdo podle Pilařové zraněn ani omezen na svobodě. "Vzhledem ke složitosti situace budou policejní hlídky v dalších dnech situaci kvůli bezpečnosti monitorovat," řekla ČTK Pilařová.

Výrobce vagonů je v úpadku od února 2014, věřitelům dluží přes 3,3 miliardy korun. Krajský soud v Českých Budějovicích, který insolvenci řeší, před pár dny znovu zamítl reorganizaci společnosti HMS. Soud zároveň na majetek firmy prohlásil konkurz a na 21. srpna svolal schůzi věřitelů.

Budějovický krajský soud zamítl reorganizaci HMS už v lednu. V dubnu jeho rozhodnutí zrušil Vrchní soud v Praze a věc mu vrátil. V novém rozhodnutí budějovický soud zopakoval, že jednání HMS a plnění povinností, které soud firmě uložil, vzbuzuje pochybnosti o poctivosti jejích skutečných úmyslů.

Podle soudu se řídicí struktura HMS prolíná s vedením společnosti Legios Loco a fungování obou firem je úzce spjaté - Legios Loco pronajímá výrobní areál a dodává HMS pracovní sílu, veškerý obchod jde přes Legios Loco. Firma Legios Loco patří podle údajů v Obchodním rejstříku kyperské společnosti Kirosium Limited. Jediným akcionářem HMS je od letošního března litoměřická firma Trinites CZ. HMS se proti verdiktu odvolá k Vrchnímu soudu v Praze.

Vyjádření Heavy Machinery Services a. s. k zásahu insolvenční správkyně v areálu HMS, které obdržel server stars24.cz:

Společnost Heavy Machinery Services (HMS) důrazně odmítá skandální postup insolvenční správkyně Ivy Hýskové v průběhu šetření v areálu společnosti. Její nestandardní chování a nekompetentní pokyny paralyzovaly provoz lounského výrobního závodu, což je nejen v rozporu s jejím oprávněním, ale i s Usnesením insolvenčního soudu.

Insolvenční správkyně dorazila do areálu údajně za účelem zmapování majetku HMS, přičemž tuto inventarizaci provedla už několikrát. Nepochybně překročila svoje kompetence, když mimo jiné uzavřením vlečky a zamezením přístupu pracovníků ochromila provoz závodu. Z Usnesení insolvenčního soudu přitom vyplývá, že nesmí dojít k omezení či dokonce přerušení provozu dlužníka.

Za mimořádně problematické a neprofesionální považujeme zásahy samozvané „ostrahy“, která doprovázela insolvenční správkyni během šetření v areálu. Jednalo se o členy motorkářského gangu, kteří se chovali velice agresivně a dva zaměstnance společnosti dokonce zranili. Ti museli následně vyhledat lékařské ošetření.

Podle zjištěných informací jsou členové této „ostrahy“ členy motorkářského gangu, mezi které patří přítel insolvenční správkyně. Bez zákonného oprávnění se pohybovali v areálu HMS, způsobovali chaos v provozu a neoprávněně vstupovali do kanceláří pronajatých třetím osobám.

Považujeme za alarmující, že se naplňuje původní podezření, že insolvenční správkyně postupuje v souladu se zájmy jedné ekonomické skupiny, která chce s využitím prostředníka, firmy Gomanold, v rámci konkursu nepřátelsky převzít společnost HMS. Doktorku Hýskovou během šetření v areálu doprovázel pracovník společnosti Czechoslovak Group. O zájmu převzít vagonku HMS veřejně hovořili zástupci této firmy už loni.

Společnost Heavy Machinery Services z výše uvedených důvodů požaduje okamžité odvolání insolvenční správkyně Ivy Hýskové z funkce, kvůli jejímu opakovaně zcela nekompetentnímu a tendenčnímu postupu. Zároveň žádá o prošetření situace, kdy výkon práva zajišťuje motorkářský gang, který se chová tak, že musí zasahovat Policie ČR se zbraní v ruce. O aktivitách insolvenční správkyně a motorkářů v areálu existuje fotodokumentace /v příloze/, která bude předána Policii ČR.

Témata: střelba středočeský kraj Policie ČR