Karma chtěla zabíjet v Brně! Dva dospělí a dítě skončili v nemocnici

Zemní plyn

Autor: stars24.cz

10. prosince 2017 15:05

Dva dospělí a dítě se dnes před polednem v brněnském Starém Lískovci nadýchali oxidu uhelnatého z patrně poškozené karmy, záchranáři je převezli do nemocnice.

Hasiči prostory odvětrali, řekl mluvčí hasičů Jan Dvořák. Záchranáři na jihu Moravy od začátku roku evidují šest desítek případů podobných otrav.

Hasiči do Starého Lískovce vyjeli na žádost záchranné služby. "Koncentraci plynu jsme naměřili, pravděpodobně šlo o pokaženou karmu. Prostory jsme odvětrali," uvedl mluvčí. Doplnil, že plynu se nadýchali tři lidé. Dva dospělé záchranná služba převezla do fakultní nemocnice, dítě do dětské.

V České republice je každoročně hospitalizováno několik set pacientů po intoxikaci oxidem uhelnatým. "Jen v Jihomoravském kraji vyjížděly naše posádky letos k víc než šedesáti pacientům nadýchaným tímto nebezpečným plynem," uvedla v tomto týdnu mluvčí záchranné služby Hedvika Kropáčková.

Lidé mohou podobným událostem předcházet tím, že budou dobře pečovat o svůj komín a také o příslušné spotřebiče. Mluvčí doporučuje nákup čidla na detekci oxidu uhelnatého. Stojí necelých 500 korun a dá se pořídit na internetu i v téměř každém obchodě s vybavením pro dům.

Oxid uhelnatý je nebezpečný tím, že se mnohem lépe než kyslík váže na krevní barvivo. Jde o bezbarvý plyn, který není cítit, a často je proto mezi zdravotníky nazýván "tichým zabijákem". Nedostatek kyslíku se nejvíce projeví v orgánu, který má enormní spotřebu kyslíku a téměř žádné kyslíkové zásoby, tedy v mozku. Proto velmi rychle nastává ztráta vědomí. Po intoxikaci může mít člověk trvalé neurologické následky a nezřídka pacient i zemře.

Témata: Únik plynu Zemní plyn