Křesťanská svatba se změnila v tragédii! Plameny usmrtily nejméně sto lidí

Požár

Autor: Pavel Krejčí

27. září 2023 18:08

Požár, který se prohnal halou, kde se konala křesťanská svatba v severním Iráku, zabil nejméně 100 lidí a 150 dalších zranil, uvedly ve středu úřady a varovaly, že počet obětí se může ještě zvýšit.

Požár se stal v irácké provincii Ninive v oblasti Hamdaniya, uvedly úřady. To je převážně křesťanská oblast kousek od města Mosul, asi 335 kilometrů severozápadně od hlavního města Bagdádu. Informuje NBC News s odkazem na agenturu AP.

V televizních záběrech bylo vidět, jak plameny šlehaly přes svatební sál, zanechávajíc za sebou pouze ohořelé kovy a trosky. Lidé, kteří se následně procházeli místem požáru, osvětlovali scénu světlem mobilních telefonů a televizních kamer.

Přeživší byli převezeni do místních nemocnic, kde obdrželi léčbu včetně kyslíkové terapie a ošetření ran. Jejich rodiny čekaly nervózně v chodbách a venku, zatímco dělníci se snažili zajistit další dodávky kyslíku.

Mluvčí iráckého ministerstva zdravotnictví Saif al-Badr zveřejnil oficiální počet obětí prostřednictvím státní tiskové agentury.

"Vyvíjíme veškeré úsilí, abychom poskytli úlevu těm, kteří byli postiženi nešťastnou nehodou," řekl al-Badr.

Irácký premiér Mohammed Shia al-Sudani nařídil zahájit vyšetřování události. Vyjádřil také požadavek na ministra vnitra a ministra zdravotnictví, aby poskytli potřebnou pomoc. Guvernér provincie Ninive, Najim al-Jubouri, informoval, že někteří zranění byli převezeni do regionálních nemocnic. Konečný počet obětí požáru zatím nebyl stanoven, což znamená, že počet obětí se může ještě zvýšit. Zprávy naznačují, že požár mohl vzniknout kvůli ohňostroji na místě, ale oficiální příčina zatím nebyla potvrzena.

Požár byl  poslední katastrofou, která zasáhla iráckou zmenšující se křesťanskou menšinu , která byla v posledních dvou desetiletích násilně terčem extremistů nejprve z al-Káidy a poté z militantní skupiny Islámský stát. Přestože Ninivské pláně, historická vlast, byly před šesti lety vyrvány skupině Islámský stát, některá města jsou stále většinou troskami a postrádají základní služby. Mnoho křesťanů odešlo do Evropy, Austrálie nebo Spojených států.

Počet křesťanů v Iráku se dnes odhaduje na 150 000 ve srovnání s 1,5 milionu v roce 2003. Celková populace Iráku je více než 40 milionů.

Témata: požár Irák svatba