Krach cestovky zastihl v zahraničí i české turisty. Stovky lidí řeší problém

Letadla, ilustrační foto

Autor: Jan Hrabě

5. června 2024 9:29

Začátek letní turistické sezóny se i pro stovky Čechů mění v noční můru poté, co německá cestovní kancelář FTI Touristik GmbH vyhlásila v pondělí insolvenci. Zástupci českých cestovek při té příležitosti zdůrazňují, že míra rizika jejich úpadku je velice nízká. 

Na insolvenci německé cestovní kanceláře upozornila i Asociace českých cestovních kanceláří a agentur. Firma přitom patřila mezi největší pořadatele zájezdů v Německu a zahrnovala několik značek v Německu, Rakousku a Nizozemsku.

Podle informací asociace se v těchto dnech nachází v zahraničí, především v Turecku, přibližně 200 až 300 českých turistů, kteří si zakoupili zájezd u FTI Touristik, ať už napřímo, anebo přes některou z cestovních agentur na českém trhu.

Německá cestovní kancelář uvedla, že insolvenci vyhlásila kvůli klesajícímu počtu rezervací v posledních měsících, který neodpovídal očekáváním společnosti. Došlo tak k poklesu likvidity navzdory nutnosti hradit zálohy dodavatelům cestovních služeb. Spolková vláda odmítla poskytnout další finanční pomoc. 

Klienti, kteří si zakoupili zájezd u německé CK, se v případě jejího úpadku či insolvence mají obracet na Německý fond DRSF. Ten se postará o případnou zpáteční přepravu uvízlých dovolenkářů v zahraničí do místa odletu či o jejich ubytování až do doby zpáteční přepravy. Klienti, kteří ještě neodcestovali, si nárokují vrácení svých úhrad u fondu DRSF.

Úkolem DRSF je zajistit, aby byly klientům proplaceny všechny uskutečněné platby pořadateli FTI Touristik za zájezdy. Jakmile FTI Touristik poskytne fondu potřebné údaje, budou dotčení spotřebitelé s uzavřenými smlouvami o zájezdu s FTI Touristik kontaktováni.

AČCKA při té příležitosti upozornila, že míra rizika úpadku české cestovní kanceláře je 0,1 %. "Finance vložené do rukou profesionální české cestovní kanceláře pokrývá 100% ochrana pro případ úpadku. Trh zájezdů v ČR se po pandemické době stabilizoval a stal se bezpečným segmentem," uvedla výkonná ředitelka asociace Kateřina Chaloupková.

Témata: cestovní kanceláře cestování letectví Letadla