Kim a Putin na FOTKÁCH: Diktátor si do KLDR odveze příslib pomoci od Kremlu

Kim Čong-un se zdraví s Vladimírem Putinem. 6

Autor: Pavel Krejčí

13. září 2023 14:54

Ruský prezident Vladimir Putin pronesl ve středu na oficiálním obědě se severokorejským vůdcem Kim Čong-unem přípitek na "posílení budoucí spolupráce" obou zemí. Lídři spolu pojedli poté, co absolvovali několikahodinové jednání na kosmodromu Vostočnyj na ruském Dálném východě.

Rozhovory obou delegací podle ruských státních médií trvaly čtyři až pět hodin a Kim se po jejich skončení vydal na cestu zpět do vlasti. Po cestě navštíví Kim na ruském Dálném východě ještě města Komsomolsk na Amuře a Vladivostok. Ve městě Komsomolsk na Amuře navštíví Kim obranné závody a ve Vladivostoku mu Rusko bude prezentovat způsobilosti své tichomořské flotily. Navštívit má také tamní univerzitu.

"Korejská lidově demokratická republika věří, že Rusko vede posvátný boj za svou suverenitu a bezpečnost a Pchjongjang podporuje každé rozhodnutí Putina, řekl Kim během jednání se svým ruským protějškem," uvedla k jejich setkání agentura TASS.

"Nyní Rusko vede posvátný boj za ochranu své státní suverenity a bezpečnosti a zároveň bojuje proti hegemonickým silám, které se staví proti Rusku," řekl podle agentury Kim a dodal, že jeho návštěva přišla ve "zvláštní čas".

Kim Ukrajinu nejmenoval, ale odkazoval se na ruskou "vojenskou operaci", což je eufemistická fráze, kterou Moskva používá k popisu své nezákonné invaze na Ukrajinu. Řekl, že "ruská armáda a její lid zdědí zářivou tradici vítězství" a demonstrují svou pověst v první linii "vojenské operace."

Setkání Putina s Kimem

Video: YouTube

Na otázku reportéra zda Rusko pomůže Severní Koreji vypustit své vlastní satelity a rakety, Putin odpověděl: "Přesně proto jsme sem přišli." Podle serveru CNN vůdce Severní Koreje projevuje velký zájem o vesmír a o raketovou techniku .

Kim Čong-un kromě toho označil vztahy Severní Koreje a Ruska za "prioritu číslo jedna" a Putin během jednání naznačil, že Moskva by mohla Severní Koreji pomoci při budování satelitů, uvedla televize NBC News.

Putin v ruské státní televizi po schůzce s Kimem řekl, že navzdory mezinárodním sankcím existuje "možnost" vojenské spolupráce Ruska se Severní Koreou. "Jsou zde určitá omezení... V rámci stávajících pravidel jsou možnosti, kterých si všímáme a diskutujeme o nich," řekl. Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov označil jednání Putina s Kimem za zásadní a dodal, že Severní Korea má zájem o spolupracovat s Ruskem v oblasti letectví a dopravy.

Putin a Kim si ještě před společnými rozhovory na kosmodromu prohlédli odpalovací rampu, kde se seznámili s procesem montáže ruské nosné rakety typu Angara. Severokorejský vůdce poté dodal, že KLDR stojí za všemi kroky, které Putin a Rusko učiní. Podle něj je spojuje společný boj proti imperialismu. Po jednání se odebrali na oběd.

"Připijme si na budoucí posílení spolupráce a přátelství mezi našimi zeměmi," řekl Putin během jejich oběda a zvedl pohár. "Na blaho a prosperitu našich zemí, na zdraví předsedy (Kima) a všech přítomných," dodal. Hostiny se zúčastnili také ruští ministři obrany a zahraničních věcí Sergej Šojgu a Sergej Lavrov.

Putin v přípitku také vyzdvihl historické vazby Moskvy a Pchjongjangu a citoval ruské přísloví, že "starý přítel je lepší než dva noví". "Naše vztahy byly navázány ještě v době boje Koreje za svobodu v roce 1945, kdy sovětští a korejští vojáci bojovali bok po boku proti japonským militaristům," řekl Putin. "I dnes se snažíme posilovat pouta přátelství a dobrého sousedství. Jednáme jménem míru, stability a prosperity našeho společného regionu," dodal.

Kim už v minulosti také zdůraznil roli vojenských satelitů jako prostředku k ochraně národní bezpečnosti a územní stability a hovořil o jejich strategické hodnotě při preventivním rozmístění vojenské síly. V dubnu to uvedla severokorejská státní média.

Poskytnutí této technologie Severní Koreji by bylo v rozporu s mezinárodními sankcemi, jejichž cílem je omezit schopnost Pchjongjangu vybudovat plně funkční jaderné zbraně a balistické raketové síly. Analytici ale předpokládají, že Severní Korea zřejmě bude souhlasit s dodávkami munice a zbraní Rusku, které Moskva využije ve válce na Ukrajině.

Pokud se Kim a Putin dohodli na posílení své vojenské spolupráce, i na společných námořních cvičeních s Čínou, bude to představovat bezpečnostní hrozbu, a to nejen pro oblast Korejského poloostrova.

Několik hodin před setkáním Severní Korea vypálila dvě balistické rakety směrem k Japonskému moři. Setkání Kima a Putina pozorně sledují USA a jejich spojenci, ačkoli Pchjongjang a Moskva popírají, že by jejich rozhovory byly o vojenské spolupráci. Kreml tvrdil, že se návštěva má týkat "bilaterálních vztahů, situace v regionu a na globální scéně."

Dřívější informace z listu The New York Times naznačovaly, že Putin bude žádat od Kima dělostřelecké granáty a protitankové střely, zatímco severokorejský vůdce bude usilovat o pokročilé technologie pro satelity a ponorky s jaderným pohonem, o potravinovou a energetickou pomoc a také o podporu na mezinárodní scéně.

Washington má obavy, že nákup zbraní od KLDR by mohl být důkazem selhání ruské invaze na Ukrajinu. "Když budujeme vztahy se svými sousedy, včetně Severní Koreje, sledujeme zájmy našich dvou zemí, nikoli varování z Washingtonu," reagoval mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov na varování USA, aby Rusko nekupovalo zbraně od Severní Koreje.

Už březnu Bílý dům uvedl, že získal informace, podle kterých se Moskva snaží vyjednat s Pchjongjangem dohodu o poskytnutí munice Rusku výměnou za dodávky potravin a dalších komodit pro KLDR.

To, že Rusko vede se Severní Koreou delší dobu tajné rozhovory, jejichž cílem je získat munici a zásoby pro svou válku proti Ukrajině, pak podle amerických médií potvrdil Bílý dům na začátku září. "Jednání o zbraních mezi Ruskem a KLDR aktivně pokračují," řekl mluvčí Rady pro národní bezpečnost John Kirby. 

Témata: Kim Čong-un Vladimír Putin Rusko Severní Korea (KLDR)