Kellnerová z PPF je nejbohatší Češkou. Expremiér Babiš je sedmý

Pražské sídlo PPF.

Autor: Pavel Krejčí

2. dubna 2024 15:37

Česko v nejnovějším vydání mezinárodního žebříčku časopisu Forbes reprezentuje jedenáct dolarových miliardářů. Nejbohatší Češkou je i nadále Renáta Kellnerová, která jako vdova po podnikateli Petru Kellnerovi stojí v čele investiční skupiny PPF.

Majetek Kellnerové vyčíslil Forbes na 18 miliard dolarů, pochází z finančnictví a telekomunikací. Na pomyslných stupních vítězů jsou s ní majitel investiční skupiny KKCG Karel Komárek se jměním v hodnotě 9,5 miliardy dolarů a vlastník EPH či fotbalové Sparty Daniel Křetínský (9,4 miliardy dolarů).

Na čtvrtém místě se nachází Křetínského konkurent na poli energetiky Pavel Tykač s majetkem v hodnotě 7,7 miliardy dolarů. Jmění pátého realitního magnáta Radovana Vítka činí o miliardu dolarů méně. 

Meziročně si nejvíce polepšil zbrojař Michal Strnad, a to konkrétně o stovky příček v rámci světového žebříčku. S majetkem o hodnotě přes 4 miliardy dolarů se mezi Čechy nachází na šesté příčce. Za ním je expremiér Andrej Babiš se jměním ve výši 3,5 miliardy dolarů.

Zbylými dolarovými miliardáři jsou zakladatelé antivirové firmy Avast Pavel Baudiš a Eduard Kučera, majitel internetového e-shopu Alza Aleš Zavoral a spoluzakladatel investiční skupiny Penta Marek Dospiva.

Nejbohatším člověkem světa je opět majitel podniku prodávajícího luxusní zboží LVMH Bernard Arnault s majetkem v hodnotě 233 miliard dolarů. Za ním jsou zakladatel Tesly Elon Musk a zakladatel Amazonu Jeffa Bezose. Kellnerová se jako nejbohatší Češka umístila na 104. místě. 

Témata: nejbohatší lidé světa Renáta Kellnerová Daniel Křetínský Andrej Babiš