Kdy se mění letní čas na zimní a jak to ovlivní vlaky? Několik spojů bude čekat na odjezd

Ilustrační fotografie.

Autor: Jan Hrabě

28. října 2023 9:25

Závěrečný říjnový víkend nezahrnuje jen státní svátek, ale také změnu času. V noci ze soboty 28. na neděli 29. října si posuneme hodinové ručičky o hodinu zpět. Reflektovat to musí i České dráhy, které proto v tiskové zprávě avizují, že vlaky stráví desítky minut čekáním ve stanicích.

V okamžiku konce letního času bude na cestě sedm dálkových vlaků, které ČD provozují ve spolupráci se zahraničními dopravci. Spoje vyčkají na odjezd podle zimního, respektive středoevropského času, protože jinak by ve zbytku trasy jely o hodinu dříve. 

Vlak EN 442 na trase z Humenného do Prahy vyčká ve stanici Čadca, vlak EN 97443 / 443 v opačném směru ve stanici Bohumín. Tam budou stát také nightjety 456 a 457 v obou směrech linky mezi Berlínem a Grazem. 

"S posunem času o hodinu zpět by měli počítat také cestující, kteří využijí přímé noční spojení vlaky EN 40458 / 40459 Canopus z Prahy přes Lipsko, Frankfurt nad Mohanem a Basilej do Curychu a zpět. Ty budou během změny času v úseku mezi Lipskem a Frankfurtem nad Mohanem, kde také vyčkají na odjezd podle středoevropského času," uvedly ČD.

Půlnoční vlak IC 571 Jiří Bouda, který odjíždí minutu po půlnoci z pražského hlavního nádraží, pojede celou cestu podle letního času. Do Brna má dorazit ještě před změnou času, konkrétně ve 2:45. 

Regionálních spojů Českých drah se změny netýkají, protože v okamžiku změny času nebudou žádné vlaky na tratích. V neděli ráno už se bude jezdit podle středoevropského času. 

Témata: Změna času Vlaky České Dráhy