KDU-ČSL ukázala Cyrilu Svobodovi dveře. Má zvážit odchod ze strany

Cyril Svoboda

Autor: Jan Hrabě

9. dubna 2024 16:43

Vedoucí představitelé vládní KDU-ČSL se v úterý distancovali od aktivit bývalého stranického předsedy Cyrila Svobody. Někdejší ministr by podle nich měl zvážit odchod ze strany. Podle spolustraníků jsou problematická jeho vyjádření či nedávné angažmá u expremiéra Andreje Babiše (ANO). 

Podle předsednictva se Svobodovy aktivity dlouhodobě neslučují s politickým směřováním strany. Rozhodnutí o případném vyloučení, které o víkendu veřejně navrhl ministr životního prostředí Petr Hladík, náleží podle stanov celostátnímu výboru KDU-ČSL.

"Předsednictvo KDU-ČSL vyzývá Cyrila Svobodu, aby vzhledem k mnoha svým mediálním vyjádřením, vzhledem ke svému nedávnému angažmá u předsedy ANO Andreje Babiše a vzhledem k nerespektování usnesení předsednictva KDU-ČSL z roku 2021 zvážil své členství ve straně, nebo jednání, které stranu poškozuje, nečinil," uvedlo předsednictvo v usnesení.

"Dlouhodobě nepovažuju Cyrila Svobodu za lidovce. Jeho dlouhodobé názory a směřování neodpovídá politice lidovců a očekával bych, že už dávno nebude členem strany," prohlásil Hladík v nedělním vydání diskuzního pořadu Otázky Václava Moravce na obrazovkách ČT. 

Ministr životního prostředí vyčetl Svobodovi i rozhovor pro web Voice of Europe. "Jako člověk, který má třicetiletou zkušenost v diplomacii, který sám učí nové diplomaty, který jasně vnímá směřování i těch hodnotových věcí, nemůže tvrdit, že když dává rozhovor pro takto směřovaný server, že si jeho pozadí nezjistí," řekl Hladík. 

Fialova vláda nedávno uvalila sankce na trojici subjektů z proruské sítě, která se pokoušela rozvíjet vlivovou operaci se závažným dopadem na bezpečnost Česka a Evropské unie. Skupina působila i v Evropském parlamentu. Jedním ze subjektů je právě společnost Voice of Europe. 

Cyril Svoboda byl předsedou KDU-ČSL v letech 2001 až 2003 a znovu v letech 2009 až 2010. V rámci vrcholné politické kariéry zastával posty ministra vnitra, zahraničí či pro místní rozvoj. Mezi lety 1998 až 2010 byl poslancem. 

Témata: Cyril Svoboda KDU - ČSL