Kde rostou houby? Sezóna začíná, meteorologové spustili speciální mapu!

Počasí, ilustrační fotografie.

Autor: Jan Hrabě

29. května 2024 9:29

Letošní houbařská sezóna pomalu začíná, napsal Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) v pondělí, kdy opět spustil oblíbenou mapu pravděpodobnosti růstu hub. 

Spuštění výpočtu záleží na vhodném počasí pro růst hub (optimální teploty, srážky a půdní vlhkost) a na reálném výskytu hub v lesích, který mapují mykologové přímo v terénu, vysvětlil ústav na sociálních sítích.

Experti připravují mapu na základě dat o nasycení půdy srážkami v předchozích třiceti dnech v kombinaci s průměrnými teplotami během předchozího týdne. Obecně platí, že houby začínají nejvíce růst asi deset dní po vydatných deštích a následném teplém (nikoliv však horkém) počasí. Hlavní sezóna probíhá v rozmezí července a září.

Mapu pravděpodobnosti růstu hub najdou zájemci na této adrese. Při aktuálním pohledu na ni najdeme maximálně oblasti se střední pravděpodobností. 

Meteorologové zmínili, že faktický výskyt hub závisí na konkrétní lokalitě a zdejších podmínkách, přičemž i samotné houby bývají často vybíravé a drží se jen určitých druhů stromů.

"Přírodní podmínky mají také značný vliv a mohou se v čase měnit – pokud bylo třeba vaše oblíbené houbařské místo ve smrkovém lese vykáceno a na jeho místě nyní vyrůstá nový smíšený les, může se zde výrazně změnit skladba hub. Proto je třeba brát naši mapu v celorepublikovém měřítku s určitou rezervou a brát v potaz, že vyjadřuje pravděpodobnost zejména na základě meteorologických proměnných," dodali. 

Témata: Houby