Kde rostou houby? Mapa napoví, situace není špatná

Houby, ilustrační fotografie.

Autor: Pavel Krejčí

19. srpna 2023 10:20

Na značné části území České republiky je vysoká pravděpodobnost růstu hub, vyplývá z biometeorologické předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Pokud se tedy chcete o víkendu jít zchladit do lesa, můžete na nějaké houby nepochybně narazit.

Podle speciální mapy vypracované pracovníky hydrometeorologického ústavu v Česku v tuto chvíli nejsou místa s nízkou či dokonce velmi nízkou pravděpodobností růstu hub. Rovněž na ní nenajdeme místa s velmi vysokou pravděpodobností růstu.

Na houby by lidé měli vyrazit především do oblastí vyznačených světlým odstínem zelené barvy. Jde například o naprostou většinu příhraničních oblastí, Vysočinu či značnou část Moravy a Slezska.

Čtěte také

Experti připravují mapu na základě dat o nasycení půdy srážkami v předchozích třiceti dnech v kombinaci s průměrnými teplotami během předchozího týdne.

Obecně platí, že houby začínají nejvíce růst asi deset dní po vydatných deštích a následném teplém (nikoliv však horkém) počasí. Hlavní sezóna probíhá v rozmezí července a září. 

Témata: Houby houbařstí ČHMÚ