Karel Schwarzenberg (†85) byl velký Evropan. Europoslanci mu vzdali hold

Karel Schwarzenberg

Autor: Jan Hrabě

21. listopadu 2023 11:58

Předsedkyně Evropského parlamentu Roberta Metsolaová na úvod plenárního zasedání zavzpomínala na zesnulého českého politika Karla Schwarzenberga. Exministra zahraničí označila za velkého Evropana oddaného demokracii a veřejné službě. 

Připomínku smrti Schwarzenberga označila Metsolaová za smutnou povinnost. Politika podle jejích slov nebylo třeba představovat. "Po revoluci byl dvakrát ministrem zahraničí, byl blízkým poradcem někdejšího prezidenta Václava Havla. Svůj život zasvětil veřejné službě a stavění mostů mezi těmi, kteří se neshodli. Hrál zásadní roli v budování moderní české demokracie," zmínila. 

Schwarzenberg byl šlechticem a příslušníkem české větve rodu Schwarzenbergů, podle dědičného titulu byl knížetem ze Schwarzenbergu, vévodou krumlovským, hrabětem ze Sulzu a lankrabětem klettgavským. 

Narodil se 10. prosince 1937 v Praze, po nástupu komunistů v tehdejším Československu se rodina uchýlila do emigrace do Rakouska, kde i kníže setrval až do sametové revoluce v roce 1989. Po ní se poprvé přiblížil vrcholné politice, když se stal vedoucím kanceláře prezidenta Václava Havla. 

Výraznější politické angažmá začalo po přelomu tisíciletí. Schwarzenberg v roce 2004 napodruhé uspěl v senátních volbách, když byl do horní parlamentní komory zvolen ve volebním obvodu Praha 6. V lednu 2007 se jako kandidát Strany zelených stal poprvé ministrem zahraničních věcí. Ve funkci setrval do května 2009.

V témže roce stál u vzniku nové politické strany TOP 09, kterou založil společně s Miroslavem Kalouskem. Do listopadu 2015 byl jejím předsedou, než ho nahradil bývalý ministr financí. Od července 2010 byl téměř tři roky opět šéfem české diplomacie a také místopředsedou vlády premiéra Petra Nečase.

Schwarzenberg se také v roce 2013 zúčastnil první přímé prezidentské volby, v níž postoupil do druhého kola, v němž prohrál s bývalým premiérem Milošem Zemanem. V politice nakonec zůstal do konce předchozího funkčního období Poslanecké sněmovny na podzim 2021, po němž odešel do důchodu. 

Témata: Karel Schwarzenberg Roberta Metsolaová evropský parlament