Kalousek ani nepotřeboval čas na rozmyšlenou. Bude z něj senátor?

Miroslav Kalousek na sněmu strany TOP 09 (25.11.2017).

Autor: Jan Hrabě

15. prosince 2023 10:10

Exministr financí Miroslav Kalousek do Evropského parlamentu za koalici Spolu kandidovat nebude, rozhodla TOP 09 ve čtvrtek. Straničtí kolegové mu ovšem navrhli budoucí kandidaturu do Senátu. Kalousek už se k nabídce vyjádřil, na jeho návrat do vrcholné politiky to nyní nevypadá. 

Výkonný výbor ve čtvrtek rozhodl o složení kandidátky TOP 09 pro eurovolby a Kalouska zároveň vyzval ke kandidatuře do Senátu, informovala předsedkyně strany Markéta Pekarová Adamová. 

"Nikdy jsem se netajila tím, že Miroslava Kalouska považuji za nebojácného a zkušeného politika s velkým darem řeči. Domnívám se, že v situaci, kdy hnutí ANO začíná opětovně útočit na Senát, je právě on člověkem, který zde může odvést neocenitelnou práci pro demokracii," uvedla šéfka Sněmovny.

Bývalý ministr financí ale ještě večer naznačil, že o křeslo v horní parlamentní komoře usilovat nehodlá. "Nikdy jsem nedělal politiku proto, abych 'měl trafiku'. Vždycky proto, abych dělal práci, která mi dávala smysl. Jakkoliv si Senátu vážím, práce senátora by z řady důvodů pro mě smysl neměla," napsal na sociální síti X.

Kalousek tvrdí, že straníkům sdělil svůj postoj a zdůraznil, že do Senátu kandidovat nebude. "Půl hodiny poté, co jsem odešel, přijali toto usnesení. Vždycky jsem si myslel, že mám smysl pro humor, ale tohle je vážně dada: Bez mé přítomnosti se domluví, kam kandidovat nesmím, a bez mé přítomnosti se usnesou, kam bych kandidovat měl, i když nechci," dodal.

Kandidátku TOP 09 do Evropského parlamentu vede nynější europoslanec Luděk Niedermayer. Ve čtvrtek výkonný výbor rozhodl, že dvojkou bude poslanec Ondřej Kolář, trojkou náměstek královéhradecké primátorky Lukáš Řádek a čtyřkou Šárka Slavíková Klímová. Kandidáti obsadí předem určená místa na společné kandidátce koalice Spolu s ODS a KDU-ČSL. 

Témata: Miroslav Kalousek top 09 Senát ČR