Jurečka si sype popel na hlavu: Omluva za večírek během střelby na FF UK!

Marian Jurečka

Autor: Jan Hrabě

3. ledna 2024 10:12

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) uznal chybu, která se stala v den tragické střelby na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy. Vánoční večírek v budově úřadu měl být rozpuštěn dříve, připouští předseda vládních lidovců. Rozhodl se proto omluvit. 

Jurečka potvrdil, že na ministerstvu se v den tragické střelby konal vánoční večírek. Podle šéfa lidovců šlo o dlouho plánované setkání se zaměstnanci, které začalo v 15 hodin. Tedy ve chvíli, kdy policie zasahovala v budově fakulty proti útočníkovi.

"Více o tom, co se stalo, jsem se stejně jako všichni ostatní dozvěděl až kolem 19. hodiny. Že je na místě více zraněných a mrtvých lidí, policie oficiálně oznámila jen krátce předtím," řekl ministr deníku Blesk. Připomněl také, že v 21 hodin už byl přítomen na mimořádném jednání vlády. 

Už předtím se k tragédii vyjádřil na sociální síti X. "Situace ve které docházejí slova… Myslím na všechny oběti, zraněné i jejich blízké," napsal šest minut po půl sedmé večer. 

"Uznávám, že jsem celou situaci mohl vyhodnotit rychleji, a kdybych měl informace v plném rozsahu dříve, akci bychom zrušili výrazně dřív," sdělil vicepremiér Blesku. "Omlouvám se, pokud naše vánoční setkání kohokoliv pobouřilo. Každý v životě děláme chyby," dodal s tím, že prostor na sebereflexi mají všichni. 

Útok v budově Filozofické fakulty Univerzity Karlovy na náměstí Jana Palacha se odehrál ve čtvrtek 21. prosince. Nepřežilo jej 14 lidí, mezi oběťmi byli studenti i vyučující. Pachatel už předtím zavraždil svého otce v domě v Hostouni na Kladensku. Následně se ukázalo, že je zodpovědný také za dvojnásobnou vraždu muže a dítěte v Klánovickém lese, která se stala o necelý týden dříve. 

Témata: střelba na pražské FF UK (21.12.2023) Marian Jurečka (KDU-ČSL) Ministerstvo práce a soc. věcí