Jeden vyhrožoval, druhý schvaloval čin střelce. Policie zajistila další dva lidi

Policie ČR, ilustrační foto

Autor: Jan Hrabě

29. prosince 2023 17:47

Policie nadále vyhodnocuje hrozby po tragické střelbě na půdě Filozofické fakulty Univerzity Karlovy. V Olomouckém kraji zahájila ve dvou případech úkony trestního řízení kvůli dění na sociálních sítích, kde se objevují výhrůžky či projevy sympatií k útočníkovi. 

V úterý 26. prosince přijali policisté oznámení oznámení o příspěvku na sociální síti, jehož autor vyzýval ostatní k vyjádření souhlasu s vystřílením úřadující vlády premiéra Petra Fialy (ODS). Vypátrán byl osmatřicetiletý muž ze Šternberska. 

"Vzhledem ke zjištěným skutečnostem zahájili policisté úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání přečinu šíření poplašné zprávy," uvedla krajská policejní mluvčí Petra Vaňharová.

V rukou kriminalistů skončil také devětapadesátiletý muž z Olomouce, který měl den po útoku na FF UK umístit na sociální síť příspěvky, v nichž schvaloval jednání střelce. "I v tomto případě zahájili olomoučtí kriminalisté úkony trestního řízení, tentokrát pro podezření ze spáchání přečinu schvalování trestného činu," sdělila Vaňharová.

Policie už v úterý odpoledne informovala, že od tragické střelby řešila nejméně pět desítek poznatků, které se zpravidla týkají šíření poplašné zprávy, nebezpečného vyhrožování nebo schvalování trestného činu. 

Témata: Policie ČR Olomoucký kraj