"Je to týrání!" Tragédii koně na Velké pardubické ostře okomentoval i Kalousek

Dostihy, ilustrační fotografie.

Autor: Pavel Krejčí

9. října 2023 14:41

Nedělní Velká pardubická opět vzbudila velké emoce v souvislosti s nejobávanější překážkou, kterou je Velký Taxis. Příkop sice prošel úpravami, letos byl však opět osudným pro jednoho z koní. Během závodu se navíc nepříjemně zranil jeden z jezdců. 

Velká pardubická je nejslavnější český závod svého druhu, koná se druhou říjnovou neděli. Dostih na 6900 metrů je vypsán pro šestileté a starší koně. Letos byl nejlepší desetiletý valach Sacamiro v sedle s Janem Faltejskem. Jejich triumf nicméně zastínila tragédie.

Velký Taxisův příkop si opět vybral svou daň, když kůň Stuke před překážkou překřížil dráhu soupeřům a sám přišel o život. Z favorizovaného Argana pak spadl Martin Liška, o kterého se přímo na dráze museli starat zdravotníci. 

Smrt zvířete vzbudila ostré reakce na sociálních sítích. Ozval se například exministr financí Miroslav Kalousek. "Ti chlapi vědí, do čeho jdou, ať si zpřelámou, co chtějí. Kde ale, k čertu, bere někdo tu zvrácenou odvahu vystavovat takovému riziku nevinná zvířata? Asi dostanu vynadáno, ale podle mě je to odsouzeníhodné týrání," napsal na síti X.

Kalousek přitom v dalším příspěvku poznamenal, že dostihy jsou ušlechtilý sport. Podle všeho má potíž jen s obávaným příkopem na pardubické závodišti. "Překážky, kde se pravidelně umírá, nezbytné nejsou. Tedy pro milovníky toho sportu a koní ne," dodal. 

Témata: Dostihy Velká pardubická Miroslav Kalousek