Jarní prázdniny 2024: Kde budou v jiném než původním termínu?

Školství

Autor: Jan Hrabě

28. srpna 2023 11:15

Děti si ještě užívají poslední dny hlavních prázdnin, přičemž ve školství finišují přípravy na nový školní rok. Některá území v jeho průběhu budou mít jarní prázdniny v jiném než původně stanoveném termínu. Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy o tom rozhodlo již před několika měsíci.

Vyučování v novém školním roce 2023/24 bude zahájeno v pondělí 4. září, na webových stránkách ministerstva v záložce Organizace školního roku ale stále visí harmonogram pro předchozí ročník 2022/23. 

Jak upozornil server TN.cz, na Vysočině, konkrétně v okresech Havlíčkův Brod, Jihlava, Pelhřimov, Třebíč a Žďár nad Sázavou, budou jarní prázdniny v dřívějším termínu. Letos v oblasti proběhly mezi 20. a 26. únorem, v příštím roce se měly posunout o týden dále. 

"MŠMT... stanovuje změnu termínu jarních prázdnin ve školním roce 2023/2024 v Kraji Vysočina (tj. okresy Havlíčkův Brod, Jihlava, Pelhřimov, Třebíč a Žďár nad Sázavou) z termínu 26.2.-3.3.2024 na nový termín 12.2.- 18.2.2024.," stojí v oficiálním dokumentu úřadu, který podepsal ještě bývalý ministr Vladimír Balaš.

Důvodem ke změně termínu je konání mistrovství světa v biatlonu v Novém Městě na Moravě ve dnech 5. až 18. února. Ke stejné situaci došlo kvůli témuž šampionátu již v roce 2013. 

"Takto velká akce si vyžádá zvýšené požadavky na ubytování a stravování většího počtu lidí, například z řad organizátorů, ale také zvýšené nároky na veřejnou dopravu v rámci celého Kraje Vysočina. Po dohodě s organizátory mistrovství žádáme ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy o vyhlášení jarních prázdnin pro všech pět okresů Kraje Vysočina v termínu 12. až 18. února 2024," uvedl krajský radní pro oblast školství Jan Břížďala.

Témata: Školství děti ministerstvo školství