Jarní počasí je tady! Víkendové předpovědi se skoro nechce věřit

Ilustrační fotografie.

Autor: Jan Hrabě

10. února 2024 6:00

Začíná na první polovinu února nebývale teplý víkend. Dnešní maxima dosáhnou místy až 16 stupňů, vyplývá z předpovědi. V platnosti zároveň zůstává výstraha Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) před povodňovými jevy.

"V sobotu předpokládáme, že budou hladiny zasažených toků klesat. V neděli pak očekáváme další srážky a hladiny toků začnou znovu stoupat," uvedli meteorologové v pátek na sociální síti X.

Předpověď na sobotu (00-24):

Zataženo až oblačno, ojediněle, v noci zejména v severní polovině území přechodně místy slabý déšť nebo mrholení. Během dne místy přechodně polojasno. Zejména ráno a večer místy mlhy nebo nízká oblačnost, především na severozápadě a na Českomoravské vrchovině. Nejnižší noční teploty 8 až 4 °C. Nejvyšší denní teploty 12 až 16 °C, při déletrvající mlze kolem 10 °C, zejména na severozápadě, v 1000 m na horách kolem 7 °C, na Šumavě až 11 °C. Slabý jihovýchodní až východní vítr 1 až 4 m/s, během dne ve východní polovině území postupně vítr mírný 3 až 7 m/s, později místy s nárazy kolem 15 m/s.

Předpověď na neděli (00-24):

Převážně zataženo, zpočátku místy mlhy. Od jihu na většině území s občasným deštěm nebo přeháňkami. Později od západu ubývání srážek a na západě a jihozápadě nad 1000 m budou přecházet do sněhových. Nejnižší noční teploty 10 až 6 °C, v západní polovině Čech 7 až 3 °C. Nejvyšší denní teploty 7 až 11 °C. Zpočátku mírný jihovýchodní vítr 3 až 7 m/s, v západní polovině Čech vítr slabý proměnlivý do 3 m/s. Postupně mírný jihozápadní až západní vítr 2 až 6 m/s.

Témata: Počasí Jaro ČHMÚ