Jakub Vadlejch bojuje v kvalifikaci na mistrovství světa v atletice

Jakub Vadlejch

Autor: Libor Frýdl

25. srpna 2023 13:01

Největší naděje českého oštěpařského sportu, Jakub Vadlejch, se chystá na své vystoupení na mistrovství světa v atletice. Kvalifikace stříbrného olympijského medailisty a obhájce bronzové medaile z předchozího mistrovství světa je naplánována na dnešní den.

Aby si zajistil účast ve finále, musí Jakub hodit oštěpem nejméně na vzdálenost 83 metrů. Tento výkon je pro něj pravidelnou rutinou. Pouze na dvou událostech – na Odložilově memoriálu, kde bylo deštivo, a na Zlaté tretře v Ostravě – dosáhl menších vzdáleností. 

"Když člověk dosahuje téměř v každém závodě 85 metrů, má důvěru, že toho výkonu dosáhne i na další akci. To zvyšuje jeho sebevědomí a touhu hodit co nejdále. Když hodíte oštěpem výšku a hloubku jako na horské dráze, nemůžete očekávat, že na každém závodě se stane tento extrémní výkyv nahoru," řekl novinářům.

Kvalifikace na velké akce mohou být náročné. Na mistrovství světa v Budapešti se bude o 12 míst ve finále ucházet 37 oštěpařů. V minulém roce se Jakubovi dařilo v kvalifikacích na světovém i evropském šampionátu. Aktuální vysoké teploty v Budapešti mu vyhovují.  

Témata: Jakub Vadlejch