Izraelská invaze do Gazy se zatím odkládá. Na vině je počasí

Válka v Izraeli: Snímky zachycující dění od sobotního (7. října 2023) napadení Hamásem.

Autor: Jan Hrabě

15. října 2023 9:52

Jak bude vypadat invaze do Pásma Gazy? Cílem desetitisíců izraelských vojáků bude dobytí města Gaza a likvidace vedení Hamásu, píše deník New York Times. Odvolává se na trojici vysoce postavených armádních činitelů. Operace měla podle listu začít už o víkendu, kvůli nepřízni počasí se přistoupilo k odkladu o několik dní. 

Izraelská armáda podle deníku uvolnila pravidla, aby její příslušníci mohli snadněji útočit na podezřelé. V uplynulých dnech ještě došlo k dodatečnému tréninku jednotek, aby byly připraveny na boj v rozbombardovaném Pásmu Gazy. Není přitom jasné, co by se mělo stát s městem Gaza po jeho obsazení. 

List připomíná, že boje na povrchu i pod ním se mohou protáhnout na několik měsíců. Přepokládá se, že na boj s Izraelci jsou připraveny desetitisíce přívrženců radikálního hnutí Hamás, kteří budou útočit ze zálohy či z tunelů. 

NYT napsaly, že invaze měla probíhat již o tomto víkendu, kvůli nepřízni počasí byla ale o několik dní odložena. Konkrétně se totiž nad Gazou drží mraky, které by komplikovaly zapojení dronů a letectva. 

Izraelská armáda v sobotním prohlášení potvrdila, že jednotky se připravují na pozemní operace většího rozsahu. Invaze do Pásma Gazy se očekává od chvíle, kdy Tel Aviv v pátek vyzval jeho obyvatele, aby opustili severní oblast a přesunuli se na jih k hranici s Egyptem. 

"IDF se připravuje na ofenzivu s pomocí stovek tisíc rezervistů," uvedla armáda v prohlášení, které citovala BBC. Izraelci zatím neposkytli žádný časový harmonogram, podle vyjádření se do akce zapojí také letectvo a námořnictvo. 

Nezbytné vybavení už se podle armády nachází na svých místech a vojáci jsou strategicky rozmístěni po celé zemi. Premiér Benjamin Netanjahu v předchozím průběhu dne informoval o tom, že navštívil vojáky na hranici s Gazou. "Další fáze přichází," napsal v příspěvku na sociální síti X. 

Nynější konflikt vypukl minulý týden v sobotu, kdy radikálové z hnutí Hamás vpadli z Pásma Gazy do Izraele a v příhraničních oblastech vraždili či brali rukojmí. Izrael eviduje do této chvíle přes 1300 obětí, převážně jde o civilisty. Podle nedělních údajů palestinského ministerstva zdravotnictví již v Gaze zemřelo 2329 osob. Přes 9700 lidí zároveň utrpělo zranění.

Témata: válka v Izraeli Izraelská armáda hamas Pásmo Gazy Izrael