Izrael vyzval Gazu k "naprosto nemožné" evakuaci. Palestinci dostali 24 hodin, OSN se obává kalamity

Ilustrační fotografie.

Autor: Pavel Krejčí

13. října 2023 9:19

Izraelská armáda v pátek ráno vyzvala všechny civilisty ve městě Gaza, aby se evakuovali "na jih" kvůli bombardování pobřežní enklávy v reakci na teroristické  útoky Hamásu. Výzva k evakuaci se týká více než milionu lidí a podle OSN, zdravotníků i médií je naprosto nemožná.

"IDF vyzývá k evakuaci všech civilistů města Gaza z jejich domovů směrem na jih pro jejich vlastní bezpečnost a ochranu a přesunutí se do oblasti jižně od Wadi Gaza," uvedly izraelské obranné síly v prohlášení. 

Wadi Gaza je říční údolí rozkládající se kolem středu pásma Gazy, vinoucí se po celé jeho šířce a končící ve Středozemním moři. Je známé svými pobřežními mokřady a biologickou rozmanitostí.

OSN uvádí, že výzva k evakuaci se týká přibližně 1,1 milionu lidí, což je asi polovina populace celého pásma Gazy. Postižená oblast zahrnuje hustě obydlené město Gaza. "OSN považuje za nemožné, aby se takový evakuace uskutečnila bez zničujících humanitárních důsledků," uvedla v prohlášení. Žádá o zrušení výzvy s tím, že by se již tak tragická situace mohla proměnit v "kalamitní situaci".

Izraelská armáda tvrdí, že oslovila obyvatele města Gaza a řekla jim, aby odešli pro svou "bezpečnost a ochranu". OSN s ale domnívá, že evakuace je nemožná. Izrael v reakci na toto tvrzení uvedl, že se snažil minimalizovat škody na civilistech a řekl, že reakce OSN byla "ostudná".

Blízkovýchodní korespondent BBC Tom Bateman tvrdí, že izraelský požadavek, aby lidé opustili Gazu, je ale skutečně nemožný. "Je nemožné, aby 1,1 milionu lidí opustilo své domovy do 24 hodin.Jednalo by se o 40 000 lidí za hodinu," napsal.

Evakuace civilního obyvatelstva v tak hustě osídlené oblasti, včetně dětí, starých lidí a těch v nemocnicích, které jsou do posledního místa zaplněné raněnými a těmi, kteří se ukrývají před bombardováním, je neproveditelná.

"Do města Gazy se budete moci vrátit pouze tehdy, když bude učiněno další oznámení, které to povolí," uvedli úředníci v prohlášení adresovaném městu, které je hlavní městskou oblastí Pásma Gazy.

IDF uvedla, že militanti Hamásu se skrývají v tunelech pod městem a uvnitř budov obývaných civilisty. Armáda tvrdí, že  vyzvala civilisty, aby evakuovali město, "pro vlastní bezpečnost a bezpečnost vašich rodin," a také proto, aby se distancovali se od teroristů Hamásu, kteří je používají jako lidské štíty.

Nařízení o včasné evakuaci je součástí izraelských "humanitárních opatření" v pásmu Gazy, dodal izraelský mluvčí Jonathan Conricus. Ve svém nejnovějším videu zveřejněném na X řekl, že jejich cílem je zachraňovat životy a dodal: "Civilisté nejsou náš nepřítel."

Řekl, že armáda chce minimalizovat civilní oběti při útocích na cíle v pásmu Gazy a že je i nadále plně oddána zákonům mezinárodního ozbrojeného konfliktu. "Chápeme, že to bude nějakou dobu trvat," řekl o evakuaci. "Není to snadný proces."

Agentura OSN pro pomoc a práci (UNRWA) podle pátečního prohlášení už přemístila své centrální operační středisko a mezinárodní personál v Gaze na jih od obležené enklávy. UNWRA bude pokračovat ve svých humanitárních operacích a bude poskytovat podporu svému personálu a palestinským uprchlíkům, uvedla.

Zdravotníci ale oblast opustit odmítají. Nebal Farsakh, mluvčí palestinského Červeného půlměsíce ve městě Gaza, říká, že neexistuje způsob, jak by bylo možné bezpečně přesunout jeden milion lidí ze severní Gazy do 24 hodin.

"Co se stane s našimi pacienty? Máme zraněné, máme staré lidi, máme děti, které jsou v nemocnicích," uvedla. Dodala, že mnoho zdravotníků odmítá evakuovat nemocnice a opouštět pacienty.

"Lidé nemají kam jít. To je podstata. Slyšet bombardování v celé oblasti a žádat lidi, aby se evakuovali do jiné oblasti s tímto velkým ničením infrastruktury a silnic a těmito omezeními pohybu je prostě něco neuvěřitelného," uvedla.

Představitel Hamásu označil izraelský příkaz, aby se lidé na severu Gazy přesídlili na jih, za "falešnou propagandu" a vyzval tamní občany, aby jej ignorovali. Militantní skupina je ale dlouho kritizována mezinárodním společenstvím za to, že využívá civilisty jako lidské štíty.

"Okupace se pokouší šířit falešnou propagandu různými prostředky s cílem vytvořit zmatek mezi občany a podkopat stabilitu naší vnitřní fronty," uvádí se v prohlášení Hamásu.

Témata: Izrael Pásmo Gazy palestina OSN