Island trápí zemětřesení a obavy z erupce. Úřady nařídily evakuaci města

Island, ilustrační fotografie.

Autor: Jan Hrabě

11. listopadu 2023 9:34 | Aktualizováno: 11. listopadu 2023 9:36

Série silných zemětřesení na jihozápadě Islandu vede k obavám z možné sopečné erupce, ostrovní země proto v pátek vyhlásila stav pohotovosti. Ve čtyřtisícovém Grindavíku byla dokonce nařízena evakuace. 

Stav pohotovosti byl vyhlášen kvůli intenzivním otřesům v oblasti Sundhnjukagigar, pouhé tři kilometry od Grindavíku. Čtyřem tisícům obyvatel města byla v pátek večer nařízena povinná evakuace, na kterou dostali dvě až tři hodiny. Lidé dostali pokyny, aby v domech vypnuli elektřinu a za okno dali papírek, který potvrzuje, že došlo k evakuaci, uvedl server grapevine.is.

Úřady se obávají eskalace seismické aktivity a možné sopečné erupce, která by podle místních meteorologů mohla nastat během několika dní, napsal web Mint. Dva dosud nejsilnější otřesy měly magnitudu 5,2 stupně a byly cítit až v hlavním městě Reykjavíku. 

Od konce října bylo ve zmíněné oblasti zaznamenáno přes 24 tisíc otřesů, téměř osm stovek jich připadalo na pátek.

Úřady nechaly preventivně uzavřít geotermální minerální lázně Modrá laguna, které se nachází v lávových polích u Grindavíku. Na nejrůznější scénáře se připravila také geotermální elektrárna Svartsengi, která dodává elektřinu 30 tisícům obyvatel. 

Island má třiatřicet aktivních vulkánů a zažívá pravidelnou seismickou aktivitu. Například erupce sopky Eyjafjallajökull v dubnu 2010 narušila leteckou dopravu, vedla totiž ke zrušení sto tisíc letů. 

Témata: island Zemětřesení sopky