Itálie truchlí! Hrdina zpacifikoval teroristu, rakovinu ale neporazil

Luca Scata

Autor: Pavel Krejčí

27. července 2024 12:57

Rakovině podlehl ve věku pouhých 35 let italský policista Luca Scatà, který před osmi lety pomohl dopadnout tuniského teroristu Anise Amriho, pachatele teroristického útoku na vánoční trh v Berlíně. Oznámilo to Scatovo rodné město Sesto San Giovanni.

Amri spáchal teroristický útok 19. prosince 2016, kdy vjel ukradeným kamionem do davu lidí na vánočním trhu v Berlíně. Při útoku, k němuž se později přihlásila teroristická organizace Islámský stát (IS), zemřelo 12 lidí včetně jedné Češky. O čtyři dny později byl Amri zabit při přestřelce s policií v Itálii.

Předpokládá se, že pachatel útoku odcestoval z Berlína přes Nizozemí a Francii do Itálie, konkrétně do Turína, kam 23. prosince brzy ráno dorazil vlakem. Scatà si s kolegou všiml podezřelého muže právě ve městě Sesto San Giovanni, které leží severně od Milána. 

Strážci zákona požádali Amriho o předložení dokladu totožnosti, on však vytáhl zbraň a začal střílet. Při následné přestřelce utrpěl Scatův kolega zranění, zatímco terorista přišel o život. 

Scatá byl během zásahu proti teroristovi v zácviku. Za svůj čin získal od italského státu zlatou medaili za statečnost. Ocenit ho původně chtěli i v Německu. K tomu ale již nedošlo, protože z příspěvků na sociálních sítích vyplynulo, že policista měl fašistické názory.

Témata: Luca Scata (policista) Itálie Amri Anis (terorista z Berlína)