Island trápí zemětřesení a riziko erupce. Jak pravděpodobná je podle experta?

Island, ilustrační fotografie.

Autor: Jan Hrabě

16. listopadu 2023 17:16

Stovky zemětřesení denně otřásají v posledních dnech poloostrovem Reykjanes na jihozápadě Islandu. Zraky se upírají především ke čtyřtisícovému městu Grindavík, které bylo evakuováno už minulý týden kvůli hrozbě sopečné erupce. Podle odborníků je však pravděpodobnost nižší než v předchozích dnech. 

Z reportáže televize Sky News vyplývá, že novináři se do města dostanou pouze za doprovodu policejní eskorty a přes několik kontrol. Aktuálně se pracuje s informací, že rozžhavené magma se nachází pouhých 500 metrů pod povrchem. 

Podle profesora Thorvaldura Thordarsona se však pravděpodobnost erupce snižuje. Zatímco o víkendu byla dle jeho slov šedesátiprocentní a v pondělí čtyřicetiprocentní, aktuálně klesla na 30 procent. 

Islandské úřady už v pátek vyhlásily stav pohotovosti a nařídily evakuaci čtyřtisícového Grindavíku. Lidé na ni měli dvě až tři hodiny času a dostali pokyny, aby v domech vypnuli elektřinu a za okno dali papírek, který potvrzuje, že došlo k evakuaci.

Preventivně uzavřeny byly také geotermální minerální lázně Modrá laguna, které se nacházejí v lávových polích u Grindavíku. Na nejrůznější scénáře se připravila také geotermální elektrárna Svartsengi, která dodává elektřinu 30 tisícům obyvatel. 

Od konce října byly ve zmíněné oblasti zaznamenány desítky tisíc otřesů, nejsilnější měly magnitudu přes pět stupňů. 

Island má třiatřicet aktivních vulkánů a zažívá pravidelnou seismickou aktivitu. Například erupce sopky Eyjafjallajökull v dubnu 2010 narušila leteckou dopravu, vedla totiž ke zrušení sto tisíc letů. 

Témata: island Zemětřesení sopky