Island se stále obává sopečné erupce. Kdy by k ní mohlo dojít?

Island, ilustrační fotografie.

Autor: Jan Hrabě

20. listopadu 2023 16:16

Více než 530 otřesů postihlo jihozápadní Island před pondělní sedmou hodinou ranní, zatímco se magma nadále blíží na povrch, uvedli islandští meteorologové. K erupci by mohlo dojít během několika dní, tvrdí experti. 

"Pravděpodobnost sopečné erupce je vysoká, erupce je možná v časovém horizontu pouhých dní," uvedli meteorologové podle webu ABC News. Nejsilnější pondělní ranní otřes měl magnitudu 2,7 stupně.

Úřady zaznamenaly v závěru minulého týdne až 1700 menších otřesů během 24 hodin, přičemž nejsilnější měl magnitudu 2,8 stupně. V neděli bylo detekováno zhruba 1500 otřesů, nejvíce bylo naměřeno 2,3 stupně.

Islandští činitelé vyhlásili v předchozím průběhu měsíce nouzový stav na poloostrově Reykjanes. Z nedalekého města Reykjavík bylo evakuováno 3700 obyvatel. Lidé na to měli dvě až tři hodiny času a dostali pokyny, aby v domech vypnuli elektřinu a za okno dali papírek, který potvrzuje, že došlo k evakuaci.

Od pozdního října zasáhlo jihozápad Islandu přes 20 tisíc otřesů. Preventivně uzavřeny byly také geotermální minerální lázně Modrá laguna, které se nacházejí v lávových polích u Grindavíku. Na nejrůznější scénáře se připravila také geotermální elektrárna Svartsengi, která dodává elektřinu 30 tisícům obyvatel. 

Island má třiatřicet aktivních vulkánů a zažívá pravidelnou seismickou aktivitu. Například erupce sopky Eyjafjallajökull v dubnu 2010 narušila leteckou dopravu, vedla totiž ke zrušení sto tisíc letů. 

Témata: island sopky Zemětřesení