Invaze berušek z Asie. Jak poznáte slunéčko východní a čím nám škodí?

Slunéčko východní, ilustrační foto.

Autor: Jan Hrabě

24. října 2023 11:30

V Česku přibývá zmínek o probíhající invazi berušek, přičemž ale nejde o běžný tuzemský druh, jímž je slunéčko sedmitečné. Řeč je o slunéčku východním, respektive asijském. Tento hmyz "útočí" na budovy, v nichž se snaží přezimovat. 

Slunéčko východní je druh původem z východní Asie, který však byl zavlečen i do Severní Ameriky či Evropy. V Česku se tak dnes jedná o běžný hmyz. Druh je známý svou vysokou rozmnožovací schopností, samičky nakladou za život až dva tisíce vajíček. 

V současnosti ale přichází doba lidem nepříjemné aktivity těchto invazních berušek. Na podzim se totiž zaměřují na zralé ovoce, které okusují a způsobují tak zemědělské škody. S nástupem zimy pak v tuzemských podmínkách nalétávají do domácností, protože jim chybí původní asijské prostředí, v němž se ukrývají do štěrbin ve skalách. 

Jak od sebe můžeme rozeznat oba druhy berušek? Slunéčko východní má oproti běžnému slunéčku sedmitečnému bílé okraje předohrudi a lištu na zadní části krovek.

Původně asijský druh byl uměle vysazován v průběhu minulého století v Severní Americe, kde měl sloužit jako přirozený nepřítel zemědělských škůdců. Uchycená populace následně posloužila jako zdroj pro invazi na ostatní kontinenty. Evropská populace totiž vznikla zkřížením amerických jedinců. 

V Evropě se slunéčko východní rozšířilo do volné přírody z polí a skleníků. V Česku bylo poprvé pozorováno v roce 2006, dnes se vyskytuje prakticky na celém území a mnohde ve velkých počtech. 

Témata: Hmyz