Innogy snižuje cenu energií. Přidávají se i další společnosti

Elektřina

Autor: Libor Frýdl

28. února 2024 18:12

Od 1. března sníží společnost innogy cenu energií. U fixovaných produktů na 24 nebo 22 měsíců budou ceny elektřiny zlevněny o více než 600 korun za megawatthodinu a ceny plynu o 200 korun za megawatthodinu, informovala Česká televize. Další dodavatelé energií letos také postupně snižují ceny, reagují tak na pokles velkoobchodních cen energií.

"V uplynulém roce došlo k dramatickému poklesu cen energií pro zákazníky. Tento trend je patrný i na energetickém trhu, kde opět narůstá konkurence," uvedl David Konvalina, ředitel maloobchodu innogy. Společnost proto reaguje na současný vývoj na trhu snížením svých cen. To znamená, že obchodní složka ceny se sníží o stovky korun za megawatthodinu, což zákazníkům přinese významné úspory oproti loňským cenovým maximům.

Tato změna se týká především dvouletých fixovaných produktů, které nyní zaznamenaly značný zájem. Cena elektřiny v těchto produktech bude činit 3450 korun bez DPH za megawatthodinu a cena plynu 1350 korun bez DPH za megawatthodinu. Podle společnosti je obchodní složka cen nižší o desítky procent ve srovnání s loňskými cenovými vrcholy.

Od začátku roku snižují ceny i další dodavatelé energií. Společnost ČEZ od poloviny února zlevnila své fixované produkty v průměru o několik stovek korun za megawatthodinu. Další společnosti, jako je E.ON nebo epet, také zaznamenaly pokles cen v řádu stovek korun za megawatthodinu. Od března pak Pražská plynárenská sníží cenu plynu v průměru o 6,1 procenta. Někteří dodavatelé se však zatím zlevňování zdráhají, mimo jiné proto, že své produkty nakoupili předem za vyšší ceny.

Snižování cen je důsledkem postupného poklesu cen elektřiny a plynu na energetickém trhu. Cena ročního kontraktu na plyn na nizozemské burze, která určuje cenový vývoj pro konečné zákazníky, letos v lednu klesla o jedenáct procent. Cena elektřiny na burze v Lipsku k dodání v příštím roce klesla o dvanáct procent. 

Témata: Energetika innogy