INFERNO na letišti v Tokiu: Airbus se stovkami pasažérů se srazil s jiným strojem!

Tokijské letiště, ilustrační fotografie.

Autor: Pavel Krejčí

2. ledna 2024 13:50

Pět členů posádky letadla japonské pobřežní stráže je pohřešováno po úterní srážce stroje s velkým dopravním letadlem Airbus A350-900 společnosti Japan Airlines na Mezinárodním letišti Haneda v Tokiu.

Pilota se podařilo evakuovat. Podle záběrů NHK z boku dopravního letadla po kolizi vyšlehly plameny. Všech 379 lidí na palubě se ale podařilo z letadla evakuovat. Po hodině od srážky bylo v plamenech už celé letadlo.

Airbus A350 byl na vnitrostátní lince z města Čitose na ostrově Hokkaido do Tokia. Podle specializovaného webu FlightAware.com přistál na letišti Haneda v 17:47 místního času (9:47 SEČ).

Podle mluvčího společnosti Japan Airlines se požár týká letu 516 z města Sapporo na ostrově Hokkaidó. Ke kolizi velkého airbusu s menším turbovrtulovým letadlem Dash 8 došlo na vzletové a přistávací dráze. 

Japonská média uvedla, že letadlo pobřežní stráže mělo jít pomáhat do oblasti ve středním Japonsku, které v pondělí zasáhlo ničivé zemětřesení. To má prozatím nejméně 48 obětí.

K hašení požáru na tokijském letišti nasadili podle NHK až 70 hasičských vozidel. Na dráze se nacházejí trosky z letadel a provoz na letišti je zastaven.

Japonsko nezažilo vážnější leteckou nehodu již několik desetiletí. Tou nejhorší dosud byla havárie Boeingu 747 na lince z Tokia do Ósaky v roce 1985. Na palubě se nacházelo 524 lidí, přežili jen čtyři.

Témata: Letecké nehody Japonsko letectví Letadla