Hrozilo tornádo, fanoušci museli z ulic. Německo během Eura zasáhly silné bouře

Bouřka, ilustrační foto

Autor: Pavel Krejčí

20. června 2024 9:02

Část Česka ve středu zasáhly velmi silné bouřky, zatímco počasí ve stejnou chvíli znepokojovalo i sousední Německo, které momentálně hostí fotbalové Euro. Tamní meteorologové se dokonce obávali, že při bouřích hrozí vznik tornád. Aktivity pro fanoušky proto doznaly značných změn. 

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středu varoval, že severovýchod a východ země zasáhnou odpoledne a večer velmi silné bouřky, což se také stalo. Podle výstrahy při nich hrozily krátkodobé intenzivní srážky, kroupy o velikosti kolem tří centimetrů a nárazy větru o rychlosti přes 90 kilometrů za hodinu. 

Velmi podobně formulovala německá meteorologická služba DWD své varování pro střed a západ země. Upozornila, že se mohou vytvářet supercely, v nichž vítr bude dosahovat rychlosti hurikánu, tedy až 120 km/h, a v nichž mohou padat kroupy o velikosti až pět centimetrů. Za krátkou chvíli pak mohlo napršet až 30 milimetrů. "Izolovaná tornáda nejsou vyloučena," dodali němečtí meteorologové podle deníku Mirror

Výstraha výslovně zmiňovala Kolín nad Rýnem, hostitelské město středečního fotbalového zápasu mezi Švýcarskem a Skotskem (1:1), kvůli extrémnímu stupni nebezpečí. Kolín tak byl společně s Dortmundem, Berlínem či Düsseldorfem mezi městy, která uzavřela fanzóny pro fanoušky, informoval web Euronews.

Tornádo je silně rotující vír, který se během své existence alespoň jednou dotkne zemského povrchu a je dostatečně silný, aby na něm mohl způsobit velké škody. V Česku udeřilo to nejhorší před třemi lety, konkrétně 24. června 2021, na Břeclavsku a Hodonínsku. Vyžádalo si šest lidských životů, stovky zraněných a miliardové škody.

Témata: Počasí Německo Tornádo Bouřky