Hrozil teroristický útok v Bratislavě? Speciální policejní jednotka včas zakročila

Policie SR, ilustrační fotografie

Autor: Jan Hrabě

18. července 2024 22:02

Slovenská Národní kriminální agentura (NAKA) odhalila skupinu, jejíž členové komunikovali o plánování teroristického útoku na účastníky sobotního festivalu Duhový Pride v Bratislavě z komunity LGBTI+. Skupina podle policie šířila na internetu nenávistné projevy a výzvy k podněcování násilí. 

Na případ upozornil slovenský Denník N, zároveň o něm na facebooku informovala slovenská policie. Strážci zákona v souvislosti s případem zasahovali v několika evropských zemích. 

"Tato skupina vytvořila na různých internetových platformách kanály a chatovací skupiny, kde komunikovali lidé z celé Evropy, USA a Ruska. Kanály sloužily k šíření neonacistické symboliky, nenávistných projevů a podněcování k násilí anebo k teroristickým útokům. Cílem útoků měli být příslušníci různých menšin, jako jsou muslimové, židé, migranti anebo osoby z komunity LGBT+," uvedla slovenská policie. 

Není známo, kolik podezřelých osob bylo v souvislosti s případem zadrženo. Policie v prohlášení napsala, že na případu spolupracovali policejní sbory z několika evropských zemí a také ze Spojených států. 

Slovenská policie dodala, že s ohledem na zachycenou komunikaci o možné teroristické hrozbě posílí svou činnost na nadcházejícím festival Duhový Pride v Bratislavě. 

Témata: Policie SR Slovensko LGBT+