Hrozba teroru v ČR: Rakušan reagoval na spekulace, stopy prý mohou vést do Ruska

Vít Rakušan

Autor: Jan Hrabě

10. června 2024 10:31

Na pozadí probíhajících eurovoleb se o víkendu řešila teroristická hrozba, která visela nad Českem. Policie zpřísnila bezpečnostní opatření kvůli hrozícímu útoku na infrastrukturu, poté dopadla podezřelého muže z Jižní Ameriky. Novináři tak v neděli večer ve volebním štábu hnutí STAN nečekali jen na kandidáty do Evropského parlamentu, ale také na ministra vnitra Víta Rakušana. Bylo totiž jasné, že se vyjádří i k aktuálnímu případu. 

Rakušan byl konkrétně dotázán, zdali může případ zvlášť závažného trestného činu souviset s probíhajícími volbami. "Tuhle souvislost jsem zatím opravdu od nikoho neslyšel," řekl ministr s tím, že se prověřují nejrůznější souvislosti. Zmínil také, že nechce dávat žádné útržkovité informace.

"Já chápu mediální spekulace, ale už teď mohu říct, že některé informace, které se v nejrůznějších médiích objevily, opravdu spekulacemi jsou," poznamenal předseda hnutí STAN.

Například podle informací Deníku N se Jihoameričan chystal k provedení teroristického činu v polovině uplynulého týdne. Na Praze 9 měl polít benzinem autobusy, už je však nestihl zapálit a z místa utekl. Od té chvíle po něm bylo vyhlášeno pátrání. Muž měl být členem telegramové skupiny, jejíž členové si psali o žhářských útocích. Podle Seznam Zpráv pomohla k dohledání podezřelého mezinárodní policejní spolupráce. Vyšetřovací verze je taková, že případ může souviset se sérií požárů v jiných zemích EU. Stopy by přitom mohly vést do Ruska. 

Rakušan v neděli uvedl, že na kauze pracují nejlepší vyšetřovatelé v Česku z Národní centrály proti terorismu, extremismu a kybernetické kriminalitě a Bezpečnostní informační služby. "Vyslýchají daného pachatele, dávají dohromady ten obrázek, zabývají se jeho stopami v online prostoru," popsal vicepremiér jejich práci.

"Já velmi doufám, že dostaneme na bezpečnostní radě státu nějaký ucelený obrázek, o který žádáme, a také budeme žádat paní vrchní státní zástupkyni Bradáčovou, aby nám dala požehnání, že s těmi informacemi smíme pracovat. V tuto chvíli je to klasická trestní kauza pod dozorem státní zástupkyně," dodal ministr.

Policie již v neděli dopoledne informovala, že i díky pomoci veřejnosti kriminalisté podezřelého vypátrali a zadrželi. Potvrdila také, že v Praze byla přijata preventivní opatření k zajištění bezpečnosti z důvodu možné hrozby útoku na infrastrukturu. 

Témata: Vít Rakušan (STAN) Terorismus v ČR Rusko Policie ČR BIS