Houby rostou skoro všude, mapa zezelenala. Deštivé počasí pomohlo

Houby, ilustrační fotografie.

Autor: Jan Hrabě

8. srpna 2023 10:55

Česko má za sebou deštivý víkend, v následujících dnech se má podle předpovědi postupně oteplovat. To jsou dobré zprávy pro mykology a houbaře. Pravděpodobnost růstu hub je každopádně vysoká už na začátku probíhajícího týdne, vyplývá z mapy zprostředkované Českým hydrometeorologickým ústavem (ČHMÚ). 

Ústav v posledních letech připravuje mapu pravděpodobnosti růstu hub. Na webových stránkách u ní uvádí, že obecně platí, že houby začínají nejvíce růst asi deset dní po vydatných deštích a následném teplém (nikoliv však horkém) počasí. Hlavní sezóna probíhá v rozmezí července a září. 

Mapa se aktuálně zbarvila do dvou odstínů zelené barvy, které značí vysokou či dokonce velmi vysokou pravděpodobnost růstu hub. Jen nepatrně horší situace je například v oblasti na východ od Brna na jižní Moravě.

Experti připravují mapu na základě dat o nasycení půdy srážkami v předchozích třiceti dnech v kombinaci s průměrnými teplotami během předchozího týdne.

Česko o uplynulém víkendu zkropily vydatné deště, na některých místech, především na východě země, spadly vyšší desítky milimetrů srážek. Během tohoto týdne se má postupně oteplovat. Zatímco dnes a zítra dosáhnou maxima podle předpovědi jen 20 stupňů, o víkendu už budou nejvyšší teploty atakovat třicítku. 

Témata: Houby ČHMÚ Počasí