Houbařská sezóna v Česku začíná! Experti řekli, jak se věci mají

Houby, ilustrační foto

Autor: Jan Hrabě

28. května 2024 11:16

O Češích se říká, že jsou národem chatařů a chalupářů, ale také houbařů. A letošní sezóna pomalu začíná, oznámil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) na sociálních sítích. Proto spustil oblíbenou mapu pravděpodobnosti růstu hub.

Zájemci ji najdou na tomto odkazu. Experti uvedli, že spuštění výpočtu závisí na vhodném počasí, zejména na optimálních teplotách či srážkách, i na reálném výskytu hub v lesích, který mapují mykologové přímo v terénu. 

Ústav zmínil, že faktický výskyt hub závisí na konkrétní lokalitě a zdejších podmínkách. "A jak jistě tuší zkušení houbaři, i samotné houby bývají často 'vybíravé' a drží se jen určitých druhů stromů apod.," uvedli meteorologové.

"Přírodní podmínky mají také značný vliv a mohou se v čase měnit – pokud bylo třeba vaše oblíbené houbařské místo ve smrkovém lese vykáceno a na jeho místě nyní vyrůstá nový smíšený les, může se zde výrazně změnit skladba hub. Proto je třeba brát naši mapu v celorepublikovém měřítku s určitou rezervou a brát v potaz, že vyjadřuje pravděpodobnost zejména na základě meteorologických proměnných," dodali meteorologové.

Z pohledu na mapu každopádně vyplývá, že zatím je v Česku maximálně střední pravděpodobnost růstu hub. 

Témata: Houby