Horor v Rusku! Desítky mrtvých po útoku na koncertní síň v Moskvě

Koncertní síň v Moskvě je po útoku v plamenech. (22.3.2024)

Autor: Pavel Krejčí

22. března 2024 19:33 | Aktualizováno: 22. března 2024 22:01

Mrtvé a zraněné si vyžádal páteční útok v koncertní síni v ruské metropoli Moskvě. FSB potvrdila, že střelbu nepřežilo nejméně 40 lidí. Úřady zároveň evidují více než stovku zraněných. Budova je v tuto chvíli stále v plamenech, hořící střecha se hroutí. Ruský prezident Vladimir Putin byl o incidentu informován. 

Zprvu jen vágně o útoku informovala ruská státní agentura TASS, když uvedla, že neidentifikovaní útočníci s automatickými zbraněmi zahájili střelbu v koncertní síni Crocus City Hall v moskevském Krasnogorsku. Později s odvoláním na očité svědky potvrdila, že na místě jsou mrtví a zranění. 

K tragédii došlo v den, kdy měla v síni vystoupit skupina Picnic. Její členové byli bez zranění evakuováni z budovy, sdělila agentura. 

Podle očitých svědků bylo útočníků více než pět. Nexta v průběhu večera informovala, že jeden z pachatelů měl být zadržen. "Stříleli z bezprostřední blízkosti," popsal jeden ze svědků agentuře TASS. Podle dalšího muže, který utrpěl zranění a byl převezen do nemocnice, vše vypuklo u vstupu do budovy. Bezpečnostní složky údajně pátrají po rodácích z Ingušska na Kavkazu. 

Speciální jednotky dorazily na místo až několik desítek minut po začátku útoku a ve vlnách vstoupily do hořící budovy, kterou se hasiči snaží uhasit s pomocí helikoptér. Na místě jsou připraveny také desítky záchranářských posádek. V budově se klidně mohly v době neštěstí nacházet tisíce lidí. 

Čerstvě znovuzvolený ruský prezident Vladimir Putin byl podle mluvčího Dmitrije Peskova informován o incidentu hned po pár minutách. "Prezident neustále dostává informace od všech relevantních zdrojů o tom, co se děje. Už rozdal všechny potřebné instrukce," řekl Peskov. 

Bývalý ruský prezident Dmitrij Medveděv na sociální síti napsal, že pokud se prokáže, že jsou za útok zodpovědní "teroristé kyjevského režimu", musí být všichni nalezeni a zlikvidováni, a to včetně státních činitelů. Poradce ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoljak uvedl, že Kyjev nemá s útokem nic společného. 

Zahraniční média upozornila, že americké velvyslanectví už před dvěma týdny varovalo své občany, že v Rusku hrozí teroristický útok. Napříč Ruskem se nyní podle Nexty zpřísňují bezpečnostní opatření. Ruší se masově navštěvované akce, v Petrohradu byla evakuována obchodní centra. 

Témata: střelba v Rusku Rusko