Hasiči v akci kvůli velké vodě. Na Vysočině narušila hráz, Praha zavřela vrata do Čertovky

Hasiči v Praze uzavřeli vrata do Čertovky. (25.12.2023)

Autor: Jan Hrabě

25. prosince 2023 15:05

Hasiči mají o letošních Vánocích násobně více práce, než bývá běžné. Příčinou je zejména vzestup hladin vodních toků. Na Vysočině v pondělí zasahovali kvůli narušení hráze rybníka, v Praze asistovali při uzavírání vrat Čertovky. 

K uzavření vrat došlo v průběhu odpoledne, hasičští potápěči pod vodou vyčistili kolejnici a celý proces kontrolovali. Hasiči z hlavního města informovali, že zároveň monitorují zvýšenou hladinu Botiče v jeho ústí do Vltavy a v Křeslicích a Petrovicích. 

V Mrákotíně na Jihlavsku došlo v pondělí před polednem k narušení hráze rybníka. Hasiči se pustili do upouštění rybníka a zpevnění hráze. Na sociální síti X také sdělili, že evakuovali čtyři desítky lidí z vodou ohrožených domů. 

Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) zmínil, že hasiči mají za poslední dny násobně víc výjezdů, než je běžné. Nejvíc práce mají na Vysočině. "Může za to hlavně počasí, které zvedá hladiny toků, místy je hlášen nejvyšší stupeň povodňové aktivity," podotkl.

"Hasiči vrší pytle s pískem tam, kde se vylévají potoky a menší říčky, odklízejí popadané stromy, odčerpávají vodu, někde preventivně evakuují. Přes polovinu zásahů obstarávají 'dobráci', dobrovolní hasiči. Všem chci za nás za všechny za to obrovské nasazení moc poděkovat," dodal Rakušan.

V Česku aktuálně platí alespoň jeden ze tří stupňů povodňové aktivity na 170 místech. Na téměř dvou desítkách z nich je hlášen nejvyšší stupeň. 

Témata: Počasí Povodně Hasiči