Hasiči pátrají v dole na Sokolovsku. Během průzkumu se tam ztratil člověk

Záchranáři pátrají v dole Jeroným po pohřešované osobě. (12.1.2024)

Autor: Jan Hrabě

12. ledna 2024 18:34 | Aktualizováno: 12. ledna 2024 18:50

Hasiči zasahují od pátečního podvečera v dole na Sokolovsku, v podzemí se totiž pohřešuje jedna osoba. Na místě jsou všechny složky integrovaného záchranného systému, dorazí i specializovaný tým z Prahy. 

"Zasahujeme v dole Jeroným u Sokolova, kde je v podzemí pohřešovaná jedna osoba," uvedl HZS Karlovarského kraje kolem půl šesté vpodvečer na sociální síti X. O hodinu později popsala policie, k čemu došlo.

"V dole Jeroným na Sokolovsku dnes prováděli dva muži v rámci svého zaměstnání průzkum, při kterém se protrhla stěna, ze které se začala valit voda. Jednoho z mužů 'strhla' voda s sebou, druhý dokázal utéct. Muže se ani po několika hodinách bohužel nepodařilo nalézt," napsali strážci zákona.

Na místě jsou všechny složky IZS a také příslušníci Báňské záchranné služby. Pražští hasiči informovali, že na místo vyrazil i jejich USAR tým, který se specializuje zejména na hledání, vyprošťování a ošetřování osob ze staticky narušených objektu. Policisté na místo povolali potápěče z plzeňské zásahové jednotky. 

Důl Jeroným je kulturní památkou ve správě sokolovského muzea. Cín se zde těžil od poloviny 16. století až do konce první světové války. Podle odhadů poskytl důl za celou historii asi 500 až 700 tun cínu.

Témata: doly Karlovarský kraj Hasiči