Hamás vraždil na festivalu. Přeživší promluvili: Všude kolem umírali lidé

Hamás - zkratka pro Hnutí islámského odporu

Autor: Jan Hrabě

10. října 2023 19:21

Více než 260 mrtvých těl bylo nalezeno příslušníky izraelských ozbrojených složek na místě konání festivalu Supernova, který v sobotu ráno přepadli palestinští ozbrojenci z radikálního hnutí Hamás. Svědci popsali, že z místa prakticky nebylo úniku, dokud nedorazila izraelská armáda. Mnoho lidí je navíc stále pohřešováno. 

Místo konání festivalu se třemi pódii, stanovým městečkem a jídelním koutkem bylo na Negevské poušti v blízkosti Pásma Gazy, odkud bojovníci Hamásu se svítáním překročili hranici a spustili útok. 

Účastnice akce Ortel vypověděla, že prvním signálem, že se něco děje, byla siréna varující před raketami. Brzy následovala i střelba. "Vypadla elektřina a najednou se vynořili oni a spustili palbu ve všech směrech," řekla izraelské stanici Channel 12. Ortel odhadla, že teroristů bylo zhruba padesát. Přijeli v dodávkách a měli oblečené vojenské uniformy. 

Podle návštěvníka Adama Barela si lidé uvědomovali, že existuje hrozba raketového útoku. Střelba ale všechny šokovala. Jako mnozí ostatní se pokusil ujet v autě, pod palbou ho ale opustil a utíkal po svých. "Schovali jsme se. Každý utíkal někam jinam," popsal deníku Haaretz.

Esther Borochovová se snažila ujet v autě, když do něj narazilo jiné vozidlo. Poté nastoupila do jiného vozu k mladému muži, který byl ale vzápětí zblízka zastřelen. Ona sama předstírala, že je mrtvá do té doby, než ji vysvobodila izraelská armáda. "Vojáci přišli a vzali nás pryč," uvedla.

"Šli od stromu ke stromu a stříleli. Všude kolem umírali lidé. Byla jsem potichu. Nebrečela jsem, nic jsem nedělala," svěřila se Gili Yoskovichová pro BBC. K běhu do bezpečí se odhodlala až po třech hodinách, když uslyšela hlasy izraelských vojáků. 

Záchranář Yaniv řekl pro Kan News, že šlo o masakr. "Něco takového jsem v životě neviděl. Byl to plánovaný přepad. Jak lidé utíkali únikovými východy, skupiny teroristů na ně čekaly. Na akci bylo tři tisíce lidí, zřejmě to věděli. Měli zpravodajské informace," podotkl. 

Už tak hrozivá bilance navíc nemusí být konečná. Mnohé rodiny totiž stále postrádají své blízké. Mezi pohřešovanými je šestadvacetiletý Brit Jake Marlowe. Rodiče mladých žen Shani Loukové a Noa Argamaniové jsou přesvědčeni, že jejich dcery byly uneseny. 

Rodina se shání také po třiadvacetiletém Hershi Golberg-Polinovi, který na festivalu slavil své nedávné narozeniny. Její členové řekli deníku Jerusalem Post, že od něj v sobotu ráno obdrželi dvě zprávy. "Miluji vás. Je mi to líto," stálo v nich. 

Boje mezi armádou a palestinskými bojovníky pokračují, Izrael spustil vlnu leteckých úderů proti Gaze. Podle palestinských úřadů je nepřežilo nejméně 413 lidí. Podle médií od začátku útoku zemřelo nejméně šest stovek Izraelců. 

Témata: Izrael Izraelská armáda hamas Pásmo Gazy