Gumoví medvídci s HHC: Pět školáků skončilo v nemocnici

Nemocnice, ilustrační foto

Autor: Markéta Dosedělová

30. ledna 2024 20:12

Policie provádí šetření ve věci předávkování bonbóny obsahující látku HHC, které postihlo školáky z Karlových Varů, kteří skončili v nemocnici. 

HHC je kanabidiol s podobnými účinky jako THC, ale dosud je běžně dostupný. Minulý týden národní koordinátor pro protidrogovou politiku Jindřich Vobořil varoval před bonbóny s HHC a žádal, aby byly staženy.

"Případ, kdy několik žáků ze základní školy v Karlových Varech bylo intoxikováno neznámou látkou, prověřujeme v Karlovarském kraji. Vyšetřování ukázalo, že žáci konzumovali želé bonbóny s obsahem látky HHC," uvedla policie.

Postižení žáci byli hospitalizováni v Karlovarské krajské nemocnici. Nemocnice uvedla na Facebooku, že od začátku roku zaznamenala již pět případů předávkování dětí a mladistvých touto látkou, nejčastěji formou pryžových medvídků. Nemocnice upozornila na poruchy vědomí, výkyvy nálad, agresi a nevolnost jako typické účinky této látky.

Zdůraznila, že dlouhodobé následky této novodobé drogy nelze v současné době předpovědět. Produkty obsahující HHC jsou momentálně v zákonech definovány jako doplňky stravy a jsou volně dostupné v automatech nebo na internetu.

V minulém týdnu národní koordinátor pro protidrogovou politiku Jindřich Vobořil vydal varování před konzumací bonbónů a jiných pochutin obsahujících HHC. Vyzval výrobce a prodejce, aby tyto produkty staženi z trhu ještě před přijetím zákona o nových psychoaktivních látkách. Navrhuje také opatření, jako je úplný zákaz prodeje takových látek nezletilým, zákaz prodeje ve formě potravin a zákaz reklamy na tyto výrobky. 

Témata: nemocnice Drogy