Gerhard Schröder: Vedl jednu z nejmocnějších zemí, teď aby se styděl. Útěk z večere bez placení

Gerhard Schröder (autor: Olaf Kosinsky)

Autor: Jan Hrabě

17. října 2023 13:07

Vedl jednu z nejmocnějších zemí světa, v poslední době ale jeho pověst značně utrpěla. Bývalý německý kancléř Gerhard Schröder o víkendu pořádal v Hamburku večeři, která končila zásahem policie. Jeden z hostů totiž odmítl zaplatit útratu za nápoje v přepočtu za 150 tisíc korun. Někdejší politik přitom avizoval, že zaplatí za menu, ale nikoliv za další objednávky.

Na incident upozornil německý deník Bild. Dohodu podle jeho zjištění nerespektoval host z Íránu. Personál luxusního hotelu The Fontenay proto přivolal policii, která nyní cizince vyšetřuje pro podezření z podvodu. 

Schröderova pověst značně utrpěla v posledních dvou letech. Exkancléř totiž neodsoudil Rusko za jeho vojenskou agresi proti sousední Ukrajině. Dokonce kritizoval sankce a odmítl odchod z dozorčích rad ruských státních podniků. Hrozilo mu proto vyloučení ze strany. 

Rozpočtový výbor Spolkového sněmu mu následně odebral peníze určené na kancelář a její personál. Bývalý politik neúspěšně napadl toto rozhodnutí u soudu. Letos pak vzbudil rozruch účastí na recepci na ruském velvyslanectví v Berlíně u příležitosti porážky nacismu. 

Devětasedmdesátiletý Schröder je členem vládnoucí Sociálnědemokratické strany Německa, známé pod zkratkou SPD. Spolkovým kancléřem byl mezi lety 1998 až 2005. 

Témata: Gerhard Schröder Německo Policie Německo