Fico už není na neschopence. Poprvé od atentátu šel na jednání vlády

Robert Fico

Autor: Jan Hrabě

9. července 2024 13:19

Slovenský premiér Robert Fico (Smer-SD) se v úterý poprvé od květnového atentátu účastní jednání vlády, informovala agentura TASR. Fico během útoku utrpěl několik střelných zranění z krátké vzdálenosti. 

Slovenská vláda se v úterý zabývá plněním unijního plánu obnovy a eurofondy. Fico se už v uplynulých dnech zúčastnil cyrilometodějských slavností či zemědělské sklizně, připomněla agentura.

Vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Smer-SD) na konci června uvedl, že premiér bude mít po atentátu trvalé následky, přesto se chce s plným nasazením vrátit do práce. Původně platil předpoklad, že by se předseda vlády mohl vrátit do práce na přelomu června a července. 

Fico už na začátku června poprvé od atentátu promluvil k občanům. K útočníkovi Juraji C. podle svých slov necítí nenávist, odpouští mu a nehodlá proti němu podniknout jakékoliv kroky, například požadovat náhradu škody. Nicméně ho označil za opozičního aktivistu. Kritice opozičních stran či protivládních médií a některých nevládních organizací věnoval značnou část svého vyjádření. Prohlásil také, že nemá důvod věřit tomu, že šlo o útok "osamělého pomatence". 

K atentátu došlo 15. května po výjezdním zasedání vlády v Handlové. Specializovaný trestní soud v Pezinku v květnu poslal pachatele do vazby, je obviněn z pokusu o vraždu slovenského premiéra. Obviněného k soudu eskortovala policie, na místě panovala přísná bezpečnostní opatření. 

Témata: Robert Fico Slovensko