Fico to řekl Ukrajincům napřímo: Od Slovenska už žádné zbraně nedostanete

Robert Fico

Autor: Pavel Krejčí

4. prosince 2023 20:38

Slovenský premiér Robert Fico (Smer-SD) v pondělí tlumočil ukrajinskému protějšku Denysu Šmyhalovi své obecně známé postoje ke konfliktu na Ukrajině. Bratislava tak vzkázala Kyjevu, že například odmítá jakoukoliv vojenskou pomoc. 

Fico v pondělí na facebooku informoval, že absolvoval telefonní hovor s ukrajinským premiérem Šmyhalem, jemuž řekl, že Slovensko má zájem pomáhat humanitárně a v civilní oblasti. "Vyloučil jsem dodávky zbraní a munice ze státních skladů a armády. Nevěříme ve vojenské řešení konfliktu na Ukrajině, protože vede jen ke zbytečnému prolévání krve bez výsledků," uvedl. 

Podle předsedy Smeru někdy slovenské národní zájmy naráží na zájmy Ukrajiny. "Proto jsem potvrdil, že budeme pokračovat v zákazu dovozu ukrajinských zemědělských produktů na území SR, protože bychom šli proti vlastním zemědělcům," podotkl. 

Bratislava je připravena pomoci s odminováním včetně poskytnutí speciální techniky či spolupracovat v energetice. Podporuje také evropskou perspektivu Ukrajiny a Moldavska, ale společně se zeměmi západního Balkánu.

Fico a Šmyhal se také dohodli, že se začátkem příštího roku setkají na společné hranici kvůli spolupráci v uvedených oblastech. 

Fico na konci listopadu prohlásil, že prioritou slovenské zahraniční politiky, kterou chce realizovat, je ochrana a prosazování slovenských národně-státních zájmů, mezi které patří podpora mírových iniciativ, nikoliv války na Ukrajině. Avizoval také, že Slovensko má povinnost připravovat se na období po skončení konfliktu a na standardizaci slovensko-ruských vztahů.

Témata: Robert Fico Ukrajina Denys Šmyhal válka na Ukrajině Slovensko