Fico míří do Česka, povede sem jeho první zahraniční cesta

Robert Fico

Autor: Jan Hrabě

30. října 2023 21:59

Slovenský premiér Robert Fico (Smer-SD) chce jako první zemi po nástupu do funkce navštívit Česko. Řekl to, když do úřadu ministra zahraničí uváděl svého stranického kolegu Juraje Blanára. Oba členové nové vlády zdůraznili, že zahraničně-politické směřování Slovenska se nemění. 

Podle Blanára se nicméně nestane, že by Slovensko souhlasilo s návrhy, které se budou projednávat v rámci EU a NATO a které by mohly mít negativní dopad na Slováky. Zopakoval také, že Bratislava podpoří připravovaný dvanáctý balík protiruských sankcí pouze za předpokladu, že vzniknou seriózní analýzy dopadu na EU i na Slovensko. 

Ministerstvo hodlá pokračovat v rétorice, jakou měl Smer-SD před zářijovými parlamentními volbami. "Respektujeme i názory koaličních partnerů a bude tam ještě diskuze," dodal ministr s tím, že programové prohlášení vlády se stále připravuje. 

Fico si přeje suverénní a "slovenskou" zahraniční politiku. Postoj země ke členství v EU a NATO se podle něj nemění. "To neznamená, že nebudeme vyslovovat naše vlastní suverénní postoje," podotkl a zmínil, že nemá zájem na pokračování vojenské pomoci Ukrajině. 

Staronový slovenský premiér chce nejprve navštívit Česko, poté hodlá zamířit do Německa, Maďarska a Polska. Vyzdvihl důležitost spolupráce v rámci Visegrádské čtyřky. Projevil také zájem o návštěvu Číny nebo Vietnamu. 

"Budu absolvovat bilaterální návštěvy jen tehdy, když to bude mít nějaký smysl a budu cítit, že politická podpora projektu v dané zemi bude i realizovaná do konkrétních výsledků," dodal. 

Fico se už minulý týden během Evropské rady setkal s českým protějškem Petrem Fialou (ODS). "Se Slovenskem nás pojí nejen společná historie, ale i nadstandardně dobré vztahy a my jsme se shodli, že musíme pracovat na tom, aby spolupráce našich zemí byla výborná i nadále," napsal český premiér po jednání na síti X. 

Témata: Robert Fico Česká republika Slovensko