Fico má jasno: Ukrajina už slovenské zbraně nedostane. Vadí mu i sankce

Robert Fico

Autor: Jan Hrabě

26. října 2023 20:12

Slovenský premiér Robert Fico (Smer-SD) pouhý den po jmenování nové vlády prezidentkou Zuzanou Čaputovou naznačil, jak se změní přístup Slovenska k pomoci Ukrajině. Bratislava už nehodlá poskytovat Kyjevu jakékoliv zbraně, zpochybňuje také protiruské sankce. 

Podle TASR sice ze stanoviska parlamentního výboru pro evropské záležitosti vyplývá, že Slovensko bude podporovat Ukrajinu a bude jí poskytovat všestrannou pomoc, jenže nový premiér, který ho má dnes a zítra tlumočit na summitu EU v Bruselu, představil svůj pohled, jak má taková pomoc vypadat. 

Podle Fica nemá zahrnovat dodávky zbraní. "Jako předseda vlády budu podporovat nulovou vojenskou pomoc Ukrajině," řekl s tím, že jeho vláda je připravena poskytovat humanitární pomoc. 

Předseda Smeru na zasedání výboru deklaroval, že nepodpoří další balíček sankcí, dokud nebude disponovat analýzou dopadů na Slovensko. "Pokud mají být nějaké sankce, které nás mají poškozovat, jako nás poškozovala většiny sankcí, tak nevidím žádný důvod je podporovat," prohlásil. 

Lídr opozičního Progresivního Slovenska a člen výboru Michal Šimečka je toho názoru, že všestranná pomoc zahrnuje i vojenskou pomoc. "Nejsem jazykovědec, ale neumím si představit, jak může někdo slovo všestranný vykládat jinak, než tak, že to zahrnuje všechny stránky a aspekty této věci," uvedl.

Ve stanovisku se mluví o tom, že klíčovým zájmem Slovenska je obnovení suverenity a teritoriální integrity Ukrajiny na veškerém mezinárodně uznávaném území. Fico má také tlumočit podporu ukrajinského mírového plánu. 

Unijní summit začíná dnes, lídři členských zemí budou kromě situace na Ukrajině a Blízkém východě probírat migraci, hospodářství i zahraniční vztahy. 

Témata: Robert Fico Slovensko válka na Ukrajině Ukrajina